Hospodářská komora k loterijní legislativě: Odmítáme nesystémová a přechodná řešení

28.03.2015 11:01

Jsme velmi překvapeni dnešním sdělením ministerstva financí. Podle informací, které máme k dispozici bohužel jen z médií, jakkoliv jsme účastníkem meziresortního připomínkového řízení, má jít o posunutí účinnosti připravované komplexní regulace hazardních her o rok a o přijetí novely platného zákona o loteriích, která by zakotvila zvýšení stávající odvodové zátěže podnikání v oblasti loterií.

Hospodářská komora k loterijní legislativě: Odmítáme nesystémová a přechodná řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Neslučitelnost s právem EU, která je podle dnes zveřejněných informací hlavním důvodem k posunutí plánované účinnosti nového komplexního zákona, byla patrná od samého začátku. Proto jsme také opakovaně apelovali na ministerstvo financí s tím, že možnost úspěšné notifikace návrhu Evropskou komisí je minimální. Byli jsme však ministerstvem opakovaně ujišťováni naopak o souladu.

Zároveň jsme poukazovali na nesystémovost ministerstvem zvoleného legislativního postupu, kdy se postupnou „salámovou“ metodou izolovaně posuzuje zákon o provozování hazardních her, zákon o jejich zdaňování a doplňkový změnový zákon. Navíc při absenci návrhů zcela zásadních prováděcích vyhlášek.

V tomto smyslu je odklad jen vynuceným krokem k jedině možnému souběžnému posouzení celého balíku regulatorních předpisů. ČR čelí, resp. bude čelit, řízením o porušení smlouvy o fungování EU, a to s reálnou hrozbou vysokých sankcí. Skutečně konstruktivně míněná nová úprava, nahrazující dnešní nevyhovující stav, je proto nezbytností.

Z tohoto kontextu se ale zcela vymyká záměr stůj co stůj dočasně alespoň novelizovat stávající zákon v části týkající se výše loterních odvodů, nastavených úplně novým způsobem teprve před 3 lety, které podle názoru HK ČR v praxi fungují. Takový postup je v rozporu se zásadou legislativní zdrženlivosti a značně relativizuje deklarované obecné úsilí vlády o stabilitu právního prostředí.

Doporučujeme ponechat stávající právní úpravu a dále profesionálně jednat o změně nedokončeného balíku zákonů regulujících hazard tak, aby vyhověly právu EU a zároveň byly vyváženým kompromisem mezi zájmy státu, společnosti i podnikatelů v loterijním průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie