Houška (KDU-ČSL): Pár slov o hospodaření a soběstačnosti

18.11.2019 12:34

Stejně jako musí dobře hospodařit rodina, obec nebo stát, musí také dobře hospodařit kraj. V pozici předsedy finančního výboru našeho kraje často přemýšlím o tom, kde finance ubrat a kde naopak posílit. Jsem si přitom vědom, že zažíváme ekonomický růst, který však nepotrvá věčně.

Houška (KDU-ČSL): Pár slov o hospodaření a soběstačnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Na rovinu tedy říkám, že pokud nechceme zkomplikovat život svým dětem, musíme přemýšlet o vyšší finanční spoluúčasti ve zdravotnictví. Vždyť do našich nemocnic teď sypeme neuvěřitelné množství milionů! Stejně tak mi nepřijdou rozumné některé dotované reformy v sociální oblasti, kde se mnozí z nás nejprve až dětinsky radují nad prvotními dotacemi, aby posléze zaplakali nad provozními náklady.

Kde naopak teď peníze potřebujeme, je hospodaření s vodou, zemědělství a lesnictví, potažmo podpora venkova. Ten, nás živí, i když si to někdo stále odmítá přiznat. Klíčové je podle mě pracovat na obnovení potravinové soběstačnosti a přirozeného řetězce, který vnímám i na své obci: zemědělství = zaměstnanost = více krav, větší přirozené - organické hnojení = hospodaření s půdou = lepší vsakování vody na polích atd. Obecněji řečeno: Pokud nenapneme síly do soběstačnosti a prevence klimatických rizik hned teď, odnesou to opět naše děti.

Ing. Miroslav Houška,
zastupitel Kraje Vysočina a předseda finančního výboru - KDU-ČSL

(článek byl zaslán do listopadového vydání Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.