Hovorka (KDU-ČSL): Nehrazené léčebné metody, uznávané metody lege artis

31.07.2014 10:56

Pacienti se stále častěji setkávají s nabídkou léčebných metod, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, ale mohou je využít za vlastní peníze, často v řádu tisíců či desetitisíců korun. Lékaři obvykle zdůrazňují účinnost a přínosnost takové léčby, současně však upozorňují, že si ji pacient zaplatit musí, protože tuto moderní léčbu zdravotní pojišťovna nehradí.

Hovorka (KDU-ČSL): Nehrazené léčebné metody, uznávané metody lege artis
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Pacientské sdružení Koalice pro zdraví se na mě obrátilo s podněty od občanů, kterým lékaři nabízejí léčbu artrózy kmenovými buňkami za přímou platbu. Občany zajímá, proč musejí za léčbu platit ze svého, když si platí zdravotní pojištění.

Pokud pacient platí za péči, nemusí to být nutně v rozporu se zákonem. Lékaři však nesmějí pacientům nabízet léčbu neúčinnou, nebezpečnou či neuznanou medicínskou vědou ("non lege artis"). Pokud by takovou léčbu nabízeli za peníze a za tím účelem pacienty nepravdivě informovali o jejích účincích, jednalo by se o podvodné jednání, postižitelné právem. Na tiskové konferenci představí Platforma zdravotních pojištěnců návod pro obranu pacientů, aby se mohli účinně bránit.

V poslední době je znám případ nové metody léčby artrózy kmenovými buňkami za vysoké částky peněz. Odborná ortopedická společnost zaujala stanovisko, že jde o léčbu neověřenou, non lege artis. Jestli je tomu skutečně tak, pak by neměla být pacientům vůbec nabízena. Poskytovatelé této léčby však zastávají názor, že jde o léčbu ověřenou a účinnou. V daném případě tento rozpor musí posoudit Státní ústav pro kontrolu léčiv, případně ministerstvo zdravotnictví.

Odborné rozpory jsou neudržitelné, občané nesmí být mateni a poškozováni zcela protichůdnými odbornými stanovisky, je-li medicína vědou založenou na důkazech. Pro řešení odborných rozporů uspořádá podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví kolokvium o buněčné terapii v ortopedii, kde budou porovnány odborné argumenty obou stran a následně určen další postup.

Současně připravíme návrh zákona, který zajistí, aby stanoviska odborníků a odborných institucí, prezentovaná laické veřejnosti, byla zpracována řádně, nestranně a byla podložena výsledky výzkumných studií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice