Hraba (STAN): Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

03.11.2019 12:17

Senát řešil vládní návrh tzv. nominačního zákona, který má za cíl určit jasná pravidla pro obsazování vedoucích pozic ve společnostech s majetkovou účastí státu. Kvůli nedokonalosti předkládané novely připravil senátor Zdeněk Hraba pozměňovací návrhy, které mají přispět k lepšímu fungování novely v praxi. Senát následně oba pozměňovací návrhy přijal.

Hraba (STAN): Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Senátor Zdeněk Hraba předložil pozměňovací návrh, který je primárně legislativně-technického charakteru, díky kterému dochází k upřesnění otázky střetu zájmů, kdy si nově vyžaduje, aby nebyl daný nominant ve střetu zájmů po celou dobu výkonu funkce, a nikoliv pouze ke dni jmenování.

„Vládní návrh nominačního zákona podle mého názoru nejlépe vystihuje citát bývalého ruského premiéra Černomyrdina - "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy." S ideou nominačního zákona souhlasím, nicméně pravidla musejí být nastavena tak, aby fungovala i v praxi,“ komentuje vládní návrh senátor Hraba (STAN).

„Návrh předložený vládou by mohl svádět k účelovému výkladu, že střet zájmů nemusí být dán pouze v den jmenování. Dále dochází k vypuštění zákazu střetu zájmů z fáze výběrové, neboť reálně by se tak podstatně zúžil okruh možných kandidátů – je totiž velmi pravděpodobné, že většina kvalitních uchazečů bude právě v okamžiku podání přihlášky ve střetu zájmů, jelikož logicky pracují v daném oboru,“ říká senátor Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.