Hráček (KSČM): Mělo by město Brno přijímat uprchlíky?

14.07.2015 21:33

Vedení města Brna v čele s primátorem Vokřálem podporuje přijímání uprchlíků v našem městě. Jedná se o projev solidarity nebo jen o laciné prázdné gesto?

Hráček (KSČM):  Mělo by město Brno přijímat uprchlíky?
Foto: kscm.cz
Popisek: Jiří Hráček, MV KSČM Brno

Ústřední výbor KSČM přijal na svém posledním jednání k problematice uprchlíků celkem realistické stanovisko, ve kterém se naše strana vymezila jak proti politice EU a tak i proti destabilizaci zemí, ze kterých nejvíce uprchlíků přichází do Evropy tak i proti nárůstu nenávistných a xenofobních projevů, které se čím dál tím více šíří v naší společnosti.

Osobně se domnívám, že je naprosto v pořádku vymezit se proti nenávistným a agresivním projevům ze strany pravicových radikálů tak jak to udělal pan primátor Vokřál, ale na straně druhé si nemyslím, že je od něj úplně šťastné slibovat, že Brno příjme desítky až stovky uprchlíků když neznáme reálné možnosti Brna a v podstatě je to od něj jen takové prázdné gesto. Další problém vidím v tom, že koaliční partneři hnutí ANO tedy především hnutí Žít Brno a Strana Zelených chtějí uprchlíky v Brně přijímat z úplně z jiného důvodu než z nějakého "humanismu", ale z čistého pragmatismu, protože na tyto strany jsou napojeny různé neziskové organizace, které žijí s dotací na sociální a integrační programy pro začleňování jak menšin tak právě imigrantů a z toho se dá usoudit, že se jim pan primátor snaží jednoduše zavděčit. Podobné nesystémové kroky mohou vést k další radikalizaci až fašizaci společnosti a to nejen v Brně.

Obavy lidí z přijímání muslimských uprchlíků stále snadněji zneužívají různí populisté a také samozřejmě neonacisté. Nedá se proti tomu ale bojovat tak, že si reálně nepřiznáme, že jisté riziko například z řad radikálních islamistů nám může hrozit, a právě proto je potřeba velice vážně diskutovat o tom jestli jsme schopní a ochotní takové riziko podstoupit a jaká forma pomoci by pro tyto lidi prchající před válečnými konflikty vyvolané agresivní politikou USA a NATO byla nejpřínosnější a jaké jsou naše reálné možnosti v Brně a také je nutné, aby o těchto věcech vedení Brna s občany vedlo věcnou diskuzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…