Hron (SLK): Máme představu, jak se případnému soudnímu sporu vyhnout a zachránit, co se dá

28.10.2016 13:17

Zástupci majoritního akcionáře Teplárny Liberec jednali s klubem zastupitelů SLK.

Hron (SLK): Máme představu, jak se případnému soudnímu sporu vyhnout a zachránit, co se dá
Foto: slk.cz
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Na žádost vedení liberecké teplárny se v pondělí sešel klub zastupitelů SLK se zástupci jejího majoritního akcionáře. Cílem bylo obhájit dosavadní kroky směřující k realizaci projektu GreenNet a zejména obhájit uzavření dohody s městem. Té dohody, kterou Starostové dlouhodobě kritizují jako nevýhodnou pro město. Cílem zřejmě také bylo, sdělit klubu SLK, že majoritní akcionář městu doručil předžalobní výzvu, v níž požaduje plnit dohodou sjednaný závazek města, tj. vložit do Teplárny dosud pronajímaný městský majetek, a to v dvouměsíční lhůtě. V opačném případě druhá strana žalobu skutečně podá.    

„Starostové od samého počátku kritizovali a kritizují dohodu s Teplárnou a jejími akcionáři, neboť byla pro město nevýhodná. Město se na jedné straně vzdává svého teplárenského majetku bez jakéhokoliv protiplnění, na druhou stranu druhý akcionář část svého majetku Teplárně prodává za téměř 120 mil. Kč. To vše bez jakékoliv záruky, že se současní odběratelé tepla dočkají snížení ceny na úroveň srovnatelnou s jinými zdroji tepla. Koalice Změna - ANO si až po podpisu dohody zřejmě uvědomila, že dohoda je pro město špatná, a hledá nyní krkolomně cestu, jak z té bryndy ven. Je proto nyní jen na ní, aby se zodpovídala buď z dopadů plnění dohody, nebo naopak z jejího neplnění,“ vysvětluje Jaroslav Zámečník, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

„Přesto máme představu, jak se případnému soudnímu sporu vyhnout a zachránit, co se dá. Cesta vede přes změnu uzavřené dohody, která by byla přijatelná pro všechny strany. Mají-li se např. obě strany zříci nájemného, není hned nutné pronajímaný majetek do Teplárny vkládat, nebo jej dokonce Teplárně prodávat. A určitě by měla dohoda poskytnout záruky nebo alespoň hmatatelnou představu o vlastní modernizaci teplárenské soustavy,“ doplnil představy Starostů Michal Hron, zastupitel za SLK.      

Zastupitelé SLK trvale nabízeli a nadále nabízejí spolupráci při řešení tolik palčivého problému Liberce. Koalice však vytrvale jedná na vlastní pěst a jde ode zdi ke zdi na účet města a jeho občanů. Je přitom zřejmé, že je zde dělení na koalici a opozici neproduktivní a pozici města oslabuje.

Vyhláška o hazardu je polotovar

Zastupitelé dostali konečně ke schválení návrh vyhlášky o hazardu ve verzi odpovídající novému zákonu o hazardních hrách. Navrhuje se v ní povolovat hazardní hry pouze v kasinech. Ty se od heren liší v tom, že se v nich musí hrát tzv. živé hry alespoň na třech stolech. Současně se ale připouští hrát v kasinech na hracích automatech a také hru bingo.

„S povolováním hracích automatů pouze v rámci kasin Starostové problém nemají a v tomto bodě jsou připraveni vyhlášku neměnit. Nechceme ale přistoupit na navrhovaný princip, že zájemci budou každého půl roku žádat o povolení kasina na místě, které si navrhnou, a zastupitelé budou každého půl roku vyhlášku měnit de facto na přání provozovatelů hazardu. Zákon dává jednoznačně městu pravomoc vybrat místa, ve kterých se mohou kasina provozovat, a město by mělo aktivně tuto pravomoc ve vyhlášce využít. Můžeme například vzít současný seznam kasin a z nich vybrat ta, která odpovídají cílům vyhlášky. Tento seznam míst by měl být trvalý a měl by se měnit jen v řádně zdůvodněných případech,“ vysvětlil stanovisko Starostů k vyhlášce David Václavík, zastupitel za SLK.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.