Hron (SLK): V budově bývalé galerie by se mohly usídlit spolky

07.03.2014 12:30

Liberec - Po přesunu liberecké Oblastní galerie do čerstvě renovovaných prostor Lázní přibyla městu Liberci další starost, a to o budovu, ve které galerie sídlila od roku 1953.

Hron (SLK): V budově bývalé galerie by se mohly usídlit spolky
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na konci února totiž město Liberec budovu zadarmo převzalo od Libereckého kraje na základě dohody z roku 2010. Galerie doposud sídlila ve vile, kterou nechal v letech 1871-1872 postavit Johann Liebieg mladší podle vzoru severoitalských renesančních vil. O co nejrychlejší využití prázdných prostor se chtějí zasadit ještě před podzimními komunálními volbami liberečtí kandidáti Starostů pro Liberecký kraj (SLK).

 “Bylo by neodpustitelné, kdyby došlo k chátrání této krásné vily tak, jako tomu bylo ještě do nedávna v případě budovy Lázní. To by se mohlo městu vymstít a časem by náklady na potřebnou rekonstrukci výrazně vzrostly. Jsme přesvědčeni, že cestou normální věcné debaty lze nalézt to správné řešení,” říká Michal Hron, kandidát Starostů na primátora Liberce.

Jednou z variant by podle Michala Hrona mohlo být, že by budovu ke svým aktivitám využívaly liberecké spolky, sdružení či občanské iniciativy. “V Liberci žádný dům pro činnost spolků není. Spolky by se možná uskrovnily a rády přijaly nabídku na využití stávajících prostor. V novém dotačním období by se třeba na rekonstrukci mohla získat i dotace,” navrhuje Michal Hron, kandidát Starostů na primátora Liberce.

Na území města Liberce v současnosti působí přes 800 neziskových organizací. Většinu tvoří sportovní kluby, zahrádkáři či chovatelé. Skoro tři stovky jich však působí v oblasti kultury, sociální práce a práce s lidmi. A jejich častým problémem je právě nedostatečné zázemí.

“Spolkový dům je dobrá myšlenka, mimo jiné by mohl sloužit i jako zázemí pro minoritní kulturu. Také by se tam mohla přesunout zrušená Galerie u rytíře,” doplňuje kandidát SLK David Václavík.

„Další, stejně dobrou variantou je vytvořit v budově galerii městského charakteru zaměřenou na umělce, kteří působí či v minulosti působili na Liberecku. Zřizování takovýchto městských galerií je trendem, jenž se osvědčuje i v jiných městech,“ říká kandidátka SLK Květa Vinklátová. „Město by v budově mohlo mít také unikátní zážitkovou expozici textilního průmyslu, pro kterou by právě Liebigova vila byla ideální z hlediska historických souvislostí i umístění,“ dodává Vinklátová.

„Nápadů je celá řada. Z hlediska Starostů je důležité, aby budova sloužila městu a jeho obyvatelům. Konkrétní podoba jejího využití musí být výsledkem věcné diskuse. Zkrátka je třeba se normálně lidsky domluvit,“ uzavírá Michal Hron, kandidát Starostů na primátora Liberce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…