Hron (SLK): Změna by si měla zamést před vlastním prahem

14.04.2015 17:02

V současné době Změna v čele s Janem Korytářem (asi bych měl být přesnější a uvést Krajské protikorupční pracoviště založené Janem Korytářem, ale jedná se jen o synonymum) kritizuje vedení kraje, že neposkytuje informace v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Stejně tak Ivan Langr, náměstek primátora za Změnu kritizuje předchozí vedení města za špatnou protikorupční strategii. Změna by si ale měla zamést před vlastním prahem.

Hron (SLK): Změna by si měla zamést před vlastním prahem
Foto: SLK
Popisek: Michal Hron, lídr kandidátky Starostů pro liberecký kraj

Již od 10. ledna čekám, až mi Jan Korytář dá informace k veřejné zakázce Volnočasové aktivity Liberec I. Marně. Nepomáhají ani upomínky vznesené již na dvou zastupitelstvech. Bez řádné odpovědi zůstává i další žádost o informaci týkající se vlastního uzavření smlouvy o dílo. Přitom ve hře je dotace ve výši cca 20 mil. Kč a to, zda ji město získá nebo zda o ni kvůli zbabrané, ne-li dokonce Janem Korytářem ovlivněné, veřejné zakázce přijde.

Díky tomu jsem, a spolu se mnou celá opozice, odsouzen pouze do role diváka, který jen z různých „jedna paní povídala“ odhaduje rizika, jestli celou akci nakonec zaplatí město ze svého rozpočtu, jestli se hřiště pro děti vůbec postaví nebo jestli dokonce zaplatíme pokutu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo odvod dotace a penále za porušení rozpočtové kázně.

Přitom jsem nechtěl nic moc. Text jedné námitky a rozhodnutí o ní nebo informaci o tom, proč dosud není podepsaná smlouva o dílo s vybraným uchazečem, kterého rada města vybrala už 17. února 2015. Já na rozdíl od Změny nevidím hned za každým lumpa, ale tady se již chtě nechtě zaobírám podezřením, jestli ten Jan Korytář nemá nějaký důvod, že mi ty informace nedává. Už když jsem četl zápis prosincové rady, mi bylo divné, s jakou vehemencí prosazuje vrácení vyřazeného a později vybraného uchazeče do hry. Měl sice na své straně silný argument nízké nabídkové ceny, ale také vážný protiargument nesplnění podmínky zadávací dokumentace. A k tomu se přidalo možná nezákonné dohadovaní změn ve vysoutěžené smlouvě.

Řekněte, jak se ubránit červu pochybností, když Jan Korytář riskuje v zájmu jednoho z uchazečů pozdější vrácení celé dotace? Jak velkým donátorem neziskovek Jana Korytáře je nebo třeba bude onen protěžovaný uchazeč? A dohaduje se opravdu smlouva o dílo, byť zřejmě nad rámec zákona, nebo se dohaduje nějaká jiná smlouva, třeba donátorská? Já nevím, ale braňte se všem těm pochybnostem, když vám důležitý aktér nedává informace a když vám tentýž aktér léta vtlouká do hlavy, že za každou neprůhlednou zakázkou je nějaký cizí prospěch.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…