Hrubeš (SZ): Z české kotliny plyne do Německa pravidelný zápach

12.05.2015 11:18

Němečtí zelení pomohou v kampani za zachování limitů těžby: V německém Rübenau u česko-německých hranic se v pátek 8. 5. 2015 konalo setkání zástupců německé strany Společenství 90/Zelení a české Strany zelených v rámci kooperace Ústeckého kraje a oblasti Erzgebirge. Potvrdili svůj zájem o spolupráci týkající se tématu těžby uhlí i zápachu šířícího se z české strany hranice.

Hrubeš (SZ): Z české kotliny plyne do Německa pravidelný zápach
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Němečtí kolegové nás seznámili s problémy, které je dlouhodobě trápí. Jedním z nich je pravidelný zápach, který přichází z české kotliny. Tamní úřady dokonce nechaly zpracovat studie, které prokazují jasný zdravotní dopad na obyvatele hřebenu hor,“ řekl člen krajské rady SZ a místopředseda SZ Most Jan Hrubeš a dodal, že němečtí obyvatelé těmto otázkám věnují vyšší míru pozornosti než lidé v Čechách.

Setkání, které začalo exkurzí na německé straně hor, se neslo ve velmi přátelském duchu. Dojednána byla také podpora a spolupráce při akcích, které se týkají otázky prolomení limitů těžby. Němečtí kolegové přislíbili zapojení do akce Limity jsme my, jež se uskuteční 11. 6. 2015 v mnoha obcích po celé republice, a účast na přednáškách a konferencích k tomuto tématu.

„Rovněž nás seznámili s aktuální situací kolem hnědouhelného portoflia společnosti Vattenfall, které chce koupit česká EPH Daniela Křetínského. Upozornili nás mimo jiné na to, že část uhlí se zvýšeným obsahem rtuti je z východoněmeckých dolů vyvážena do České republiky, kde se spaluje v elektrárnách, jež nejsou na tento specifický typ paliva vybaveny dostatečnou filtrací,“ dodal Jan Hrubeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…