Hujdus (NEZ): Převrat na radnici u Janáčkové tentokrát nevyšel

20.12.2015 9:11

Mohl jsem být starosta místo Liany Janáčkové. Ve čtvrtek 17. prosince, kdy se konalo jednání Zastupitelstva Mariánských Hor a Hulvák, totiž zazněla z úst jednoho opozičního politika stejná nabídka jako před rokem po volbách.

Hujdus (NEZ): Převrat na radnici u Janáčkové tentokrát nevyšel
Foto: www.marianskehory.cz
Popisek: Mariánské Hory a Hulváky

Tehdy NEZÁVISLÍ v našem městském obvodu získali šest mandátů z patnácti a zdrcení zastupitelé za ANO, ODS a Ostravské fórum, kteří ani dohromady nezískali tolik hlasů jako NEZÁVISLÍ v čele s Janáčkovou a logicky skončili v opozici, hledali jakýkoli způsob, jak starostku odstranit z vedení radnice. Snaží se o to dodnes a musím přiznat, že tento týden se jim to málem povedlo. I když jsem nabídku odmítl, stejně jako řada mých kolegů, kteří ji během posledních měsíců dostali také.

Zástupcům opozice se totiž podařilo rozbít koalici NEZÁVISLÝCH, kteří společně s Janou Pagáčovou (KDU-ČSL), Jiřím Boháčem (KSČM) a Vladimírem Řezáčem (hnutí Ostravak) v Mariánských Horách vládnou. Dva členové koalice prostě dostali úkol hlasovat proti ní. Už ve středu mě oslovil jeden z NEZÁVISLÝCH zastupitelů se slovy: „Musím hlasovat s nimi, jinak vyhodí manželku z práce! Doufám, že máte všech ostatních osm hlasů jistých.“ Neměli jsme. O den později chvíli před zahájením jednání Zastupitelstva nám na koaliční schůzce Ostravak oznámil, že z koalice vystupuje.

O tom, co se ve čtvrtek na naší radnici dělo, média informovala velmi brzy. Z nich jsem se dozvěděl, že podle zastupitelů Radomíra Michniaka (ODS) a Ivo Furmančíka (ANO) starostka zavřela našeho vydíraného kolegu do kanceláře „a tam na něm desítky minut klečela“. Když vyšel ven, byl to prý jiný člověk. K tomu další opoziční zastupitel z Ostravského fóra Tomáš Sucharda, v minulosti vyloučený člen ČSSD a náměstek bývalého primátora Kajnara, dodal, že měl o kolegu strach, údajně jsme ho k němu nechtěli pustit a tak společně s Michniakem, Furmančíkem a dalšími stáli za skleněnými dveřmi a měli slyšet, jak po něm a také dalších lidech Janáčková vulgárně řve. Byl prý bledý a nemluvil.

V té místnosti jsem seděl také a nikoho jsem vulgárně křičet neslyšel. To poslední je ale pravda, pouze s tím rozdílem, že náš kolega už na radnici bledý jako stěna přišel. Nikam jsme jej nemuseli zavírat, automaticky si s námi sedl do kanceláře na poradu koalice, kde zopakoval, že byl donucen hlasovat proti nám. Kdo konkrétně ho nutí nám neřekl. Až po krátké diskuzi, kdy jsme se mu snažili vysvětlit, že přeci není možné, aby se nechal vydírat, a současně jsme se všichni dozvěděli, že radní za Ostravaka vystupuje z koalice, na místě pochopil, o co šlo. Předmětem hlasování neměl být pouze rozpočet, ale odvolání celého vedení obvodu a navolení nové rady. Starostou se měl stát Ivo Furmančík (ANO), místostarosty podle kuloárních informací Radomír Michniak (zvolený za ODS), Tomáš Sucharda (Ostravské fórum) a Vladimír Řezáč (Ostravak). Připouštím ale, že rozdělení křesel nakonec mohlo vypadat i trochu jinak, když se tvořil plán na změnu ve vedení obvodu, pozice místostarostů určitě byly jedním z vyjednávacích artiklů, které šly podle potřeby směnit za ochotu zvednout ruku ve správnou chvíli.

Vypjatá atmosféra to rozhodně byla. Možná někdo z nás i zvýšil hlas. Asi jako každý normální člověk, který se dozví, jaké prostředky využívají někteří lidé k tomu, aby se dostali k moci. O nic jiného tady přece nešlo. Výhrady k rozpočtu a další výtky jsou jenom zástupným problémem, v mnohých případech navíc uměle a možná i záměrně vykonstruovaným. Hlavním smyslem celého nepovedeného puče bylo ovládnout náš městský obvod a především odstavit starostku Lianu Janáčkovou z vedení radnice, čímž se zástupci opozice ani sami netajili. Podle některých z nich jsou v tom dokonce nějaké „vyšší zájmy“.

Vadí snad někomu, že je Liana Janáčková předsedkyní sboru ostravských starostů? Že bude příští rok kandidovat do Senátu a chce obhájit pozice NEZÁVISLÝCH v zastupitelstvu kraje, přičemž preference hnutí NEZÁVISLÍ pomalu rostou? Má někdo problém s tím, že Liana Janáčková dlouhodobě získává v komunálních volbách v Mariánských Horách a Hulvákách nejvíce hlasů ze všech kandidátů a logicky tak je už 25 let starostkou našeho obvodu? Že podala žalobu na Evropskou unii u soudu ve Štrasburku a v otázce nelegálních imigrantů tak udělala víc, než mnozí vládní politici? Skutečně za bouří na mariánskohorské radnici stojí nějaké vyšší zájmy anebo jen touha po moci? Anebo obojí?

K převratu tentokrát nakonec nedošlo, protože zastupitelé neschválili program a jednání kvůli tomu bylo předčasně ukončeno. Ostravak odešel a na našeho vydíraného kolegu, který nakonec složil mandát a pak se psychicky zhroutil, čekalo na chodbě pět opozičních zastupitelů. „Přišli jsme s ním a tak s ním chceme i odejít. Máme o něj strach,“ říkali. Já si spíš myslím, že mu chtěli dát pořádnou čočku za to, že se jejich dokonale vymyšlený plán nevydařil. Ještě chvíli jsme tak všichni společně seděli, bavili se o tom, co se stalo a pak se postupně rozešli domů.

Protože jsou lidé z politiky a politiků už tak dost otrávení a za to, co se tento týden u nás stalo se vlastně docela stydím, byť byla současná krize na naší radnici způsobena někým jiným, původně jsme chtěli médiím sdělit pouze fakta: „Ve čtvrtek 17. prosince 2015 nebyl schválen program jednání Zastupitelstva městského obvodu Mariánských Hor a Hulvák a jednání tak bylo ukončeno. Další jednání se uskuteční 28. prosince 2015.“ Když ale starostce Lianě Janáčkové v pátek zazvonil telefon a v něm se ozvalo: „Co se to tam u vás děje? Vy už jste jako Hitler! Můžete potvrdit, že jste nátlakem přinutila jednoho zastupitele složit mandát?“ pochopil jsem, že média už někdo z opozice stihl informovat a odvyprávěl jim svou verzi příběhu, se kterou nesouhlasím. To jsem nemohl nechat bez reakce, promiňte mi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…