Humplík (ODS): Miloš Zeman - Demokracie jako tyranie většiny?

04.01.2016 15:27

Miloše Zemana jsem nevolil ani v jednom kole prezidentské volby. Ostatně stejně jako drtivá většina mých známých a kamarádů.

Humplík (ODS): Miloš Zeman - Demokracie jako tyranie většiny?
Foto: red
Popisek: Filip Humplík (ODS)

Na druhou stranu jsem ani nesouhlasil s hesly jako „Zeman není můj prezident“, se kterými se někteří vytasili hned druhý den po prezidentské volbě. Ať se mi to líbí nebo ne, Miloš Zeman byl zvolen zhruba 55 % všech hlasujících ve druhém kole a je prezidentem všech občanů České republiky. Tedy i těch, kteří mu hlas nedali. Naivně jsem předpokládal, že Miloš Zeman si to uvědomuje také. Jistě si pamatujete jeho deklaraci, že chce být prezidentem „dolních 10 miliónů“ a českou společnost sjednocovat. Po téměř 3 letech jeho úřadování mohu říct jistě jen jedno. Společnost úmyslně rozděluje.

Velmi šikovně k tomu využívá svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, který pomáhá vytvářet dojem, že kdo nepodporuje Miloše Zemana, je „vlastizrádce“ a že Miloš Zeman zastupuje zájmy 90 % obyvatel proti jakési mýtické „pražské lumpenkavárně“, která nenávidí svou zemi. Zdá se vám to jako sjednocující a demokratický postoj? Mně rozhodně ne. Navíc je tento argument naprosto lživý. Podpora prezidenta Zemana se dlouhodobě dle výzkumů CVVM pohybuje mezi 37 % a 60 %, v současnosti (data za listopad) je na nějakých 55 %. Tato čísla jsou zdánlivě vysoká, ale je třeba brát v potaz tradiční českou úctu k úřadům. Václav Klaus běžně dosahoval popularity okolo 70 % během většiny ze svých dvou mandátů. K 50 % se začal blížit až během pokračující ekonomické krize v roce 2011 a ke 30 % se dostal až po vyhlášení novoroční amnestie. K popularitě 90 % se ve výzkumech blížil pouze Václav Havel, ale to fanoušci současného pana prezidenta slyšet určitě nechtějí.

Podle mne je demokracie mimo jiné o ochraně práv menšiny a o respektování psaných i nepsaných pravidel. Česká republika tady má velkou nevýhodu. Na rozdíl od vyspělých demokracií byla naše krátká demokratická tradice přerušena 40 lety komunistické diktatury. V té většina společnosti, včetně Miloše Zemana, vyrůstala a utvářela si svou osobnost. Možná i díky tomu se prezident chová občas nepřístojně. A nemyslím tím jen jeho názory a prostořekost, vydávánou za opak politické korektnosti.

Typickým příkladem, kdy se Miloš Zeman chová naprosto nepřístojně, je situace s hradním kancléřem Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým. Hradní kancléř neobdržel bezpečnostní prověrku, rozkladová komise NBÚ doporučila jeho odvolání zamítnout a prezident dělá že se nic neděje. Do toho ještě žoviálně vtipkuje, že „Vráťa bude mít na Hradě dveře vždycky otevřené“. Situace s Martinem Nejedlým je ještě strašidelnější. Prezidentův poradce se účastní vrcholných jednání s Vladmírem Putinem (jehož podobiznu má jako kryt na svém mobilním telefonu), jeho firma dluží českému státu na daních a pokutách okolo 30 mil. Kč a namísto zaplacení ji raději poslal do insolvence. To, že Hrad odmítá zveřejnit jeho životopis je už jen třešnička na dortu.

Zeman je zkušený pragmatik. Velmi šikovně využívá současné protiimigrační hysterie a svými vystoupeními a názory pomáhá rozeštvávat lidi mezi sebou. Jeho slova o „řízené invazi“, která zazněla v jeho vánočním poselství, podle mne do úst prezidenta nepatří. Stejně tak jeho další z oblibou opakované lži a hoaxy, které si buď on nebo jeho svita zřejmě přečetli na Aeronetu. Není divu, že na demonstracích na jeho podporu vystupuje rasistická „legenda“ 90. let Miroslav Sládek, antisemita vytvářející seznamy homosexuálů a židů Adam B. Bartoš a bývalý člen neonacistické kapely Conflict 88 Tomáš Hnídek, alias Ortel. Těmto všem prezident Zeman pomáhá a dobře to ví. I když se to občas snaží maskovat. Pokud mu to zdraví dovolí, pokusí se svůj mandát v roce 2018 obhájit. A bude pravděpodobně společným kandidátem neformální koalice ČSSD-KSČM-ANO-Ortel. Bude na nás, demokratech, abychom jeho znovuzvolení zabránili. Česká republika si zaslouží více.

Filip Humplík
předseda regionálního sdružení

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.