Humplík (ODS): Paní veřejná ochránkyně práv se chová spíše jako veřejná ochránkyně státu

22.08.2014 7:40

ODS Praha se výrazně ohrazuje proti návrhu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, která v rámci novely zákona o zdravotním pojištění navrhuje, aby zdravotní pojišťovny získaly přístup k citlivým datům rodinných příslušníků a partnerů pojištěnců.

Humplík (ODS): Paní veřejná ochránkyně práv se chová spíše jako veřejná ochránkyně státu
Foto: Archiv FH
Popisek: Předseda pražské ODS Filip Humplík

“Paní veřejná ochránkyně práv se chová spíše jako veřejná ochránkyně státu. Ombudsman má být zárukou ochrany osobních svobod občanů, nikoliv umožňovat zdravotním pojišťovnám se dostat k dalším osobním a zdravotním údajům lidí, kteří  u dané pojišťovny nejsou pojištěni. Ani samotné pojišťovny o tuto pravomoc nestojí. Paní ombudsmanka pravděpodobně potřebovala vykázat nějakou činnost, ale vymyslela akorát zbytečný paskvil. Údaje o zdravotním stavu jsou intimní záležitost, ke které by se mělo dostat co nejméně cizích lidí,” konstatuje kandidát ODS Praha na primátora a lékař Bohuslav Svoboda

“Tento návrh paní ombudsmanky jde bytostně proti veškerým hodnotám, které pravicová strana jako ODS zastává. Stát nemá strkat nos do soukromí obyvatel a pokud už musí, tak po řádném zdůvodnění a ze závažných důvodů. Efektivnější doručování zásilek pojišťovny pojištěnci, což udává úřad ombudsmana jako jeden z hlavních důvodů, mezi ně určitě nepatří. Údaje o zdravotním stavu a nacionále jsou velmi hodnotné pro představitele soukromých pojišťoven, kteří často sedí ve správních radách těch veřejnoprávních. Při nejlepším toto paní ombudsmanka nevěděla, pak by měla svůj návrh stáhnout a omluvit se, popřípadě to věděla a v tom případě by se měl její úřad přejmenovat na “Úřad veřejného ochránce zájmů soukromých pojišťoven”,” konstatuje předseda pražské ODS Filip Humplík.

Poslanci za ODS v Praze se pokusí získat podporu ostatních stran ve Sněmovně pro zamítnutí tohoto zbytečného a především nebezpečného návrhu jdoucímu proti zájmům občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.