Humplík (ODS): Rozpaky z redukce hazardu

30.11.2015 5:29

ODS v Praze podpořila redukci hazardu. Z Prahy mají zmizet herny, zůstanou jen kasina. To je samozřejmě správně, ale i tak nejsem se včera přijatým návrhem spokojen.

Humplík (ODS): Rozpaky z redukce hazardu
Foto: red
Popisek: Filip Humplík (ODS)

Můj názor na hazard je dlouhodobě znám. Nevěřím v nulovou toleranci. Stejně jako u drog a prostituce problém nezmizí tím, že ho zameteme pod rohožku a úředně zrušíme. Stejně tak nemám nic proti kasínům s omezeným přístupem z ulice, kde si můžu zahrát ruletu, blackjack nebo další “živé hry“. Již nyní to funguje tak, že bez předložení občanky se dovnitř nedostanete a je to tak správně.

Reálný problém představují klasické herny s hracími automaty s ovocem na dispeji. V mnoha případech navíc přímo sousedí se zastavárnou. Závislost na hraní, gambling, krádeže a kriminalita, to vše se hromadí právě tady.

Primátorka Krnáčová včera předložila svůj návrh na redukci hazardu na území hlavního města, ale bohužel se nejednalo o skutečné omezení.

K hlasování byl pražskému zastupitelstvu předložen seznam heren a kasin, vytvořený bez jakýchkoli pravidel a zdůvodnění, navíc rozšířený o 56 podniků oproti návrhu, který ji v červnu zastupitelé vrátili k přepracování.

Adriana Krnáčová prohlásila: “Pokud by bylo po mém, je nulová tolerance v celé Praze.” Od slov k činům je u ní jako obvykle daleko. Její návrh měl legalizovat nesystémově sestavený seznam podniků včetně heren plných hracích automatů. Díky tlaku opozice včetně ODS se podařilo seznam upravit tak, že z něj 212 forbesových heren vypadlo.

Ale ze zkaženého masa neuděláte pochoutku tím, že okrájíte tlusté. I to libové bude dál zkažené.

Vzhledem k tomu, že původní návrh primátorky byl “zkažené maso”, nemohu ani z finální podoby skákat radostí.

K redukci došlo. A to je dobře. Návrh na nulovou toleranci neprošel. A to je také dobře. Nicméně systém, který by jasně říkal, co může být povoleno a proč, ten navržen ani vytvořen nebyl. A to je zásadní chyba.

I proto jsem navrhl odvolání Adriany Krnáčové. Protože jako primátorka, tedy člověk, který má řídit Prahu, selhává na celé čáře.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.