Humplík (ODS): Smutné výročí. Deset let s řepkou v nádrži

17.09.2017 8:37

Zelení naši přírodu zachrání a basta fidli – i kdyby z ní nakonec třeba neměl zůstat kámen na kameni.

Humplík (ODS): Smutné výročí. Deset let s řepkou v nádrži
Foto: red
Popisek: Filip Humplík (ODS)

Od září 2007 se v Česku do nafty povinně přimíchává bionafta (a od ledna 2008 do benzínu biolíh). Budeme slavit, že se tak už deset let něco dělá pro přírodu? Nebo že se Země přestala oteplovat? Přesně naopak – to výročí je naopak velmi smutné.

Biopaliva prolobovali ekologičtí aktivisté, podle kterých mělo jít o zázračný lék nejen na tenčící se světové zásoby ropy, ale i na globální oteplování. Na první pohled to vypadalo idylicky. Podle části vědců totiž mají oteplování způsobovat naše emise skleníkových plynů (především oxidu uhličitého), vznikající spalováním fosilních paliv, hlavně ropy a uhlí. Rostliny z atmosféry oxid uhličitý naopak vychytávají a při fotosyntéze ho zabudovávají do své biomasy. Pokud tedy místo ropných a uhelných paliv budeme spalovat produkty z rostlin, uhlíkový kruh se uzavře a skleníkových plynů nebude přibývat. Tak to aspoň říkají zelené teorie. Praxe je ale bohužel jiná.

“Složité problémy mají jednoduché řešení, která je ale vždycky špatně,” říká parafráze jednoho ze slavných Parkinsonových zákonů. A přesně takhle to bylo i s biopalivy. Postupem času se stále víc a víc ukazovalo, že to nejen nefunguje, ale problém to paradoxně ještě zhoršuje.

Biopaliva prostě vycházejí dráž než klasická paliva, snižují výkon aut a poškozují motory. Na jejich pěstování a produkci je třeba víc energie, než se z nich nakonec získá, takže jsou obdobou nesmyslného snu jménem perpetuum mobile. Nejhorší ale je, že produkci skleníkových plynů ve skutečnosti nesnižují, ale naopak zvyšují.

V Česku zelení propagátoři biopaliv posloužili jako Leninovi “užiteční idioti”. Ekologické a ekonomické problémy s biopalivy u nás totiž dostaly i zásadní politický rozměr. Dotace, které Evropská unie jednotlivým členským státům postupem času vnutila na pěstování řepky a dalších plodin, ze kterých se biopaliva vyrábějí, nemohly zůstat ležet na polích jen tak bez povšimnutí.

Proč si myslíte, že je od jara do léta celé Česko žluté? Proč řepka devastuje půdu, ničí pitnou vodu pesticidy, způsobuje pylové alergie a tráví vysokou zvěř, která se jedovaté řepky omylem napase? Jen a pouze proto, aby na tom jeden jediný člověk vydělával na dotacích. Bionafta se v Česku totiž dnes vyrábí jen ve zpracovatelských závodech Agrofertu. Z našich daní tak dotujeme byznys “řepkového krále”, který i kvůli biopalivům získal obrovský majetek, moc a vliv. S jistou nadsázkou se tak dá říct, že ekologičtí aktivisté vytvořili Babiše.

V celosvětovém měřítku se před deseti lety v prosazování biopaliv angažovali Greenpeace a další nevládní ekologické organizace, v Česku pak strana Zelených. Ta ještě v květnu 2006 v tiskových zprávách tvrdila, že biopaliva jsou „levnější a ekologičtější alternativou k naftě“ a že jejich spalování „nepřispívá ke globálním změnám klimatu“. Dnes už víme, že to byl velmi draze zaplacený omyl.

Elektromobily jsou dnes jasnou budoucností autodopravy. A díky technologickému pokroku budou brzy dostupné pro všechny i bez dotací.

I když teď mi dochází, že zelení aktivisté nám chtějí diktovat, jak elektřinu ekologicky a pomocí dotací nejlépe vyrábět. Oni tu přírodu prostě zachrání, i kdyby z ní neměl zůstat kámen na kameni...

Filip Humplík

Psáno pro blog.idnes.cz

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.