Ivana Stráská: Lidi jsou nám fuk, budou volby

14.09.2016 8:47

Ze své politické kariéry jsem si odnesla jedno poučení. Nejvíce mluví o věci ti, kteří o ní nejméně vědí. A před volbami zvlášť.

Ivana Stráská: Lidi jsou nám fuk, budou volby
Foto: Archiv Ivany Stráské
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Opětovně mne o tom přesvědčují některé reakce na dle mého názoru nešťastné a nefundované, tedy politické, rozhodnutí vlády o provozování letecké záchranné služby v Jihočeském kraji armádou. Ačkoli se touto záležitostí kraj zabývá od března, až nyní, kupodivu tři týdny před volbami, objevila některá média a hlavně někteří lídři kandidujících stran problém. Nezajímá je ale, co toto rozhodnutí přinese pacientům, lékařům, nemocnicím, o kolik to bude dražší, zajímá je jen to, zda vedení kraje nemá náhodou na triku zmařenou investici. A zvláště ti, kteří jiný program než negaci nenalezli, jsou hlasití. Přitom kandidují za strany, které se za svého vládního působení na zdravotnictví / TOP 09 / podepsaly tak, že jejich léčbu nemocnice téměř nepřežily.

Takže fakta

Plány na postavení základny ZZS a heliportu v jednom pocházejí z roku 2007. Současně měla být na místě i základna Policie ČR.

LZS sídlila v podnájmu na Hosíně. Prostředí nevyhovující jak pro stroj, tak pro lidi. V roce 2015 byla tedy otevřena při 25. výročí LZS nová výjezdová základna, záložní dispečink a stanoviště LZS v Plané. Investice do lidí, pacientů a zaměstnanců. Dnes je nejmodernější a patří k nejlépe hodnoceným v republice. To možná vadí. Každopádně dopady vládního usnesení přinesou problémy personální, horší dostupnost některých lokalit. Služba bude dražší. Pacienti se budou častěji překládat. Nebude možné využít stávající heliport, ani střešní heliporty ve většině českých nemocnic. I ty jsou stavěny na vrtulníky do 3,5t. Dokonce i vládní tendr na provozovatele LZS obsahuje podmínku 3,5 t. Těžko jsme mohli předpokládat, když po celé Evropě provozují záchrannou službu lehké vrtulníky, že se vrátíme o 20 let zpátky. A to vše zřejmě na 4 roky, pak se to opět změní.

Rozhodnutí s námi nebylo konzultováno, nakolik se vláda seznámila s materiálem, který jsme pro ni připravili, je otázkou. Na dopis a otázky z 9. května nemáme odpověď dosud.

Každopádně předpokládáme, že předvolební lovci zmařených investic teď rozšíří svou činnost na heliporty v českých nemocnicích. S jejich logikou je kupříkladu Edvard Beneš zodpovědný za Mnichovskou dohodu. Před svou cestou do Mnichova měl vědět, že Hitler obsadí Sudety a bude chtít válku.

Před volbami je holt pro někoho pravda nežádoucí a lidé nepodstatní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…