Jablonec nad Nisou: Historie radnice zůstala pod umakartem

16.07.2015 13:05

V průběhu léta bude zahájena postupná obnova jedna z původních zasedacích místností jablonecké radnice. Pod umakartovým obložením zasedací místnosti, které se díky dominantnímu stolu říká „Kulatá“, čekalo překvapení v podobě originálních dřevěných prvků s ozdobami. Úprava radničních zasedaček je dalším z kroků k navrácení interiérů radnice do původní podoby navržené architektem Karlem Winterem.

Jablonec nad Nisou: Historie radnice zůstala pod umakartem
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

„Zasedací místnosti se naposledy upravovaly někdy v 70. letech a na jejich vybavení je to znát,“ komentuje primátor města Petr Beitl všudypřítomný umakart i nábytek, který má období své slávy již nenávratně za sebou. „Je naším záměrem vrátit radnici postupně původní lesk a krásu,“ říká rozhodně primátor.

V posledních pěti letech došlo postupně k renovaci kanceláří i radničních chodeb, vloni byl slavnostně otevřen zrekonstruovaný parter radnice, který slouží jako prostor prvního kontaktu občana s radnicí, v suterénu budovy vznikl moderní archiv stavebního úřadu, a v neposlední řadě již několik let probíhá postupná repase radničních oken; připravena je i obnova omítek radniční věže.

Zasedací místnost č. 203 neboli „Kulatá“

Letos přišla na řadu zasedací místnost ve druhém patře radnice, které dominuje kulatý stůl a kde probíhají tiskové konference, výběrová řízení nebo setkání jabloneckých spolků. „Byli jsme příjemně překvapeni, když jsme zjistili, že pod umakartem téměř všechno původní dřevo zůstalo,“ prozrazuje tajemník magistrátu Marek Řeháček, který má obnovu zasedací místnosti na starosti. Pod umakartovým obložením se skrýval nejen původní dubový dýhovaný stůl, ale i obklady oken se ozdobnými větracími mřížkami. „Okenní parapety kryl rovněž umakart. Po jeho odstranění jsme zjistili, že byly původně mramorové. Bohužel se dochoval jenom jeden mramorový parapet a ten je prasklý,“ říká tajemník Řeháček a dodává, že se počítá i s obnovou tohoto detailu místnosti.

Na obnovu „Kulaté“ zasedací místnosti má nyní jablonecká radnice zastupitelstvem schváleno 300 tisíc korun. V místnosti se bude měnit elektroinstalace, dojde na repasi dveří a budou se restaurovat původní dřevěné prvky. „Necháme dodělat chybějící parapety i dřevěné kryty topení, původní stůl necháme pouze opravit. Je krásný, historický a vyrobený na míru místnosti, bylo by škoda na něm cokoliv měnit, i drobné šrámy na něm jsou svědky minulosti“ konstatuje tajemník. Pod starým prošlapaným kobercem jsou parkety, které se nechají pouze opravit.

Pracovat budou odborníci i pracovníci VPP

„Truhlářské nebo podlahářské práce poptáme u odborných firem, ale pro zednické a malířské činnosti samozřejmě využijeme i údržbáře z řad našich pracovníků veřejně prospěšných prací, kteří se již při práci na radnici osvědčili,“ uzavírá Řeháček. Zasedací místnost by měla být hotová do konce letošního roku. Velký sál přijde na řadu příště Ve druhém patře v průčelí radnice směrem do náměstí je kromě „Kulaté“ zasedací místnosti ještě velký sál, kde probíhají jednání zastupitelstva a zasedací místnost č. 201, kde jedná městská rada. Velký sál a zasedačka č. 201 jsou také poznamenány nepříliš vhodnými úpravami. „I zde vládne dřevotříska, ale vzhledem k současné zkušenosti se dá předpokládat, že i tady zůstal pod povrchem původní ráz místností zčásti zachován,“ doufá tajemník jabloneckého magistrátu a dodává, že na další úpravy dojde v příštích letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…