Jahoda (Svobodní): Uber - Budeme zase rozbíjet stroje?

25.09.2017 22:04

Uplynulo 200 let od slavného rozbíjení strojů dělníky, kteří měli obavu, že jim vezmou navždy práci. Z dnešního pohledu nám připadá jejich ničení nesmyslné a krátkozraké, avšak tento způsob myšlení ve společnosti nevymizel.

Jahoda (Svobodní): Uber - Budeme zase rozbíjet stroje?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Před 100 lety bojovali ruční ševci proti Baťově pásové výrobě. Ten tehdy výstižně říkal, že se bijí za svou bídu, která se pevně držela těch, kteří s výrobou jednoho páru bot za den žili v nuzných podmínkách, zatímco americký dělník za pásem jezdil v autě.

Dnes máme Uber a AirBnB. U těch nejde přesně říci, že nahradí tvrdou dřinu stroji, ale ušetří spoustu dřiny zákazníkovi. Uber nahrazuje zastaralý a přeregulovaný způsob osobní dopravy ve městě. Zákazník, který má obavu, že bude okraden, zaplatí předražené jízdné, narazí na arogatního řidiče nebo špinavé auto, má nyní alternativu. AirBnB zase dává zákazníkovi svobodu ve výběru ubytování, které je ve většině velkoměst nesmírně drahé a kvalita je často nízká.

Z druhé strany tím pomáhá tzv. sdílená ekonomika snižovat nezaměstnanost, jelikož řidičem Uberu se může stát každý slušný člověk s dobrým autem. A pokud to nesplňuje, tak s ním nikdo nepojede, taková je síla internetu. Stejně tak každý může pronajmout místnost ve svém bytě turistovi a přivydělat si k nízké mzdě.

Je zvláštní, jak v nás myšlení rozbíječů stále převládá. Jeden se může zeptat, proč nevedeme racionální diskuzi o tom, že nutit taxikáře kupovat si licenci a znát zpaměti ulice, je v době GPS nesmysl. Proč nenecháme turistu vybrat si raději na přenocování čistý byt než špinavý hotel s neochotnou obsluhou a nefukčním wifi?

Proč neřešíme, že příležitostný řidič Uberu má nárok jako každý jiný občan u příležitostného výdělku do 30 tis. ročně neplatit daně. Neřešíme, že pokud tu částku překročí, zaplatí daň z příjmu jako každý jiný a je po problému. Namísto toho nesmyslně řešíme, jak zakázat něco nového.

Nevěřím, že by taxikáři či hoteliéři dokázali zastavit novou technologii, tak jako to nedokázal nikdo před nimi. Mrzí mě však, že není dáván prostor pro diskuzi o tom, jak ulevit slušným taxikářům od regulací a ty neslušné nechat vytlačit novou konkurencí. Jak zjednodušit podnikání v ubytování a nechat lidi pronajímající svůj byt ať si vydělají a jednoduše zaplatí daň z příjmu. A samozřejmě uvolnit a srovnat podmínky i pro hoteliéry, ku prospěchu jich i zákazníků.

A hlavně – dát každému možnost volby. Bez neustálého rodičovského dohledu politiků, kteří vědí, co je pro nás dobré.

Miroslav Jahoda,
člen Republikového výboru Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…