Janáčková (ANO): Na politickou objednávku realizovaný ubohý mediální útok

25.09.2014 13:25

Prohlášení Laury Janáčkové k článku „Babišova senátní kandidátka má závažný problém. Zřejmě si vymyslela svou lékařskou praxi“, který byl zveřejněn 24. 9. 2014 v internetovém deníku Parlamentní listy.

Janáčková (ANO): Na politickou objednávku realizovaný ubohý mediální útok
Foto: laurajanackova.cz
Popisek: doc. Laura Janáčková

Reaguji tímto na článek „Babišova senátní kandidátka má závažný problém. Zřejmě si vymyslela svou lékařskou praxi“, který byl zveřejněn
24. 9. 2014 v Parlamentních listech.

Tento článek vnímám jako na politickou objednávku realizovaný ubohý mediální útok pro ti mé osobě a hnutí ANO, za které kandiduji. Současně jde o devastující snahu o moji profesní diskreditaci.

Článek, tak, jak je napsán, obsahuje neuvěřitelné množství lživých sdělení. Zpochybňuje mé vzdělání, tituly, odbornou a publikační činnost i odbornou kompetenci vůči mým pacientům. Opírá se vesměs o „zdroje, které si nepřejí být jmenovány“, mylné informace a nepodložené spekulace. Dostala jsem minimální prostor pro vyjádření, navíc, zřejmě záměrně, vesměs k úplně jiným věcem, než o jakých článek pojednává.

Už před několika dny jsem obdržela hanopis podobného obsahu, pro jehož odeslání byla profesionálním způsobem zneužita e-mailová adresa děkana 1. lékařské fakulty UK v Praze, Prof. MUDr. Aleksi Šeda, DrSc., na jehož podnět už celou věc šetří policie. Když tento pokus v kategorii trestného činu nezafungoval, jsou tu Parlamentní listy, které se ochotně zapojily do štvavé kampaně.

I když mi přijde nedůstojné se tímto způsobem obhajovat a předkládat nezvratné podklady o mém vzdělání a práci, díky neprofesionalitě Parlamentních listů, které si nedaly práci si vše ověřit a uchýlily se k bulvárnímu pojetí žurnalistiky, mi nezbývá, než tak učinit.

• Nemohla jsem si vymyslet lékařskou praxi, jak praví titulek, když nejsem vystudovaný lékař, ale psycholog. Žádnou lékařskou praxi jsem nikdy neměla, ani mít nemohla, tudíž jsem si ji nemohla ani vymyslet.

• Mé vzdělání je zcela nezpochybnitelné, vše viz kopie diplomů:

o Titul PhDr. jsem získala na Filosofické fakultě University Karlovy v Praze v oboru psychologie. Absolvovala jsem s vyznamenáním dne 20. 6. 1990 (pod č.j. 34576).

o Titul CSc. jsem získala na Univerzitě Karlově v Praze dne 5. 12. 1996 (pod č.j. 1241)

o Titul Dr. phil. (Doktorin der Philosophie) jsem v oboru psychologie získala na Universität Wien dne 8. 3. 2004 (pod č.j. 31/2 a. 03/04)

o Hodnost Doc. (docent) v oboru Klinická psychologie jsem získala na Univerzitě Palackého v Olomouci dne 1. 6. 2012 (pod č.j. 667/2012-R)

• Je lež o neexistenci Oddělení somatopsychiky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jak tvrdí Mgr. Hana Jahnová, prezidentka Asociace klinických psychologů ČR s odvoláním na ředitelku nemocnice. Toto oddělení je ve VFN dlouhá léta a sama jsem ho zakládala. Denně ve VFN pomáhám řadě pacientů. Sedím v ordinaci, na dveřích které je cedulka Oddělení somatopsychiky, viz fotografie z dnešního dne. Na Budově Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na adrese Na Bojišti 1, Praha 1 je také cedulka Oddělení somatopsychiky, viz další fotografie z dnešního dne. Oficiální Prohlášení ředitelky VFN, viz příloha, tuto lež opět jasně vyvrací.

• Je lež, že jsem nemohla Oddělení somatopsychiky VFN vést. Vedla jsem ho v letech 2007 až 2013. Neexistuje žádný právní předpis, který by toto zakazoval, konečně to dokládají personální dokumenty VFN, viz Prohlášení personálního náměstka VFN ze dne 26. 11. 2007.

• Je lež, že nemám potřebnou praxi, či situaci v onkopsychologii vůbec neznám, jak tvrdí „další z redakcí oslovených lidí pohybujících se v oblasti léčby rakoviny“. Psychologické problematice onkologických pacientů se věnuji od skončení svých studií, tedy od roku 1991, což je více než 23 let, má praxe, kterou redaktorka jejími slovy nenašla na Googlu, je uvedena ve strukturovaném životopise. Stačilo o něj požádat. Pro doplnění poskytuji vyjádření vedoucích představitelů mého zaměstnavatele, kde aktuálně působím, viz příloha.

• Je lež, že o své práci v onkopsychologii jsem nikdy nenapsala odbornou publikaci. Právě naopak, mohu doložit řadu publikací, viz příloha, včetně autorství jediné české knihy onkopsychologie, určené pro onkologické pacienty a jejich blízké (Život je boj), kterou pozitivně ohodnotili přední odborníci, jako například Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc., bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a přednosta Kliniky komplexní onkologické péče, či známý chirurg Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., viz příloha.

• Ke kombinaci vyjádření profesora Žaloudíka, že onkopsychologie v naší republice vůbec neexistuje, aby hned další odstavec byl nadepsán „Psychonkologové jsou. Ale neprezentují se v médiích“, vážně nevím, co napsat.

• Je lež, že jsem po dvou letech, kvůli údajným nesrovnalostem v odbornosti, skončila v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, jak uvádí „zdroj, který si nepřeje být jmenován“. Prokazatelně jsem nikdy v tomto ústavu nepracovala.

• Úvahy redaktorky a jejích opět nejmenovaných zdrojů o tom, že rakovina, bolest a sexuální disfunkce spolu nesouvisejí, o právu na mediální prostor, či impertinence o mužích v pozadí a podobně, to už raději nechávám zcela bez komentáře.

• Jednou z mála pravd v článku je, že nejsem atestovanou klinickou psycholožkou. Skutečně, byť jsem docentkou klinické psychologie, tedy nositelkou druhého nejvyššího pedagogického a vědeckého titulu v tomto oboru, klinickou psycholožkou opravdu nejsem, nikdy jsem jí nebyla a nikdy jsem se takto neprezentovala. Zaprvé, pro výkon mé práce nic takového není třeba, zadruhé, zásadně odmítám být obětí klientelistických praktik občanského sdružení pod názvem Asociace klinických psychologů ČR. Tato monopolní organizace ovládaná úzkou skupinou vyvolených totiž vysává nemalé peníze z absolventů a rozhoduje o profesním růstu, odbornosti a pracovním uplatnění všech, kteří se klinickou psychologií chtějí živit. Naopak, vždy jsem byla pro řešení, aby pozice psychologa ve zdravotnictví a klinického psychologa nebyla monopolizována, popřípadě byla součástí stavovské organizace všech nelékařských profesí.

Tento můj jasný postoj a dlouholetý odborný spor, se zřejmě stal hlavním důvodem opakovaných útoků Asociace klinických psychologů proti mé osobě a snaze o profesní a teď i politickou likvidaci.

Každému soudnému člověku snad musí být jasné, že jen těžko bych mohla dvě desetiletí pracovat s pacienty bez odpovídajícího vzdělání a kvalifikace a že pokud měl kdokoli jakékoli kritické připomínky k mé práci, vzdělání, odbornosti, vědecké či publikační činnosti, určitě by se veřejně ozval dřív, než dva týdny před volbami, ve kterých kandiduji.

Vzhledem k závažnosti tohoto útoku, který zásadním způsobem zpochybňuje mé celoživotní úsilí, vzdělání, odbornost, morální kredit a dotýká se i důvěry mých pacientů, rozhodla jsem se nekompromisně bránit všemi dostupnými právními prostředky. Mí právní zástupci proto v tuto chvíli připravují trestní oznámení pro trestný čin pomluvy na Asociaci klinických psychologů a na její prezidentku Mgr. Hanu Jahnovou, která je podle mých informací zdrojem lživých informací, které se v této souvislosti v posledních dnech objevují a které se stávají nástrojem politického boje v rámci blížících se voleb. Dále požaduji po Parlamentních listech omluvu za nevyvážený a jednostranný článek, jinak i v tomto případě přistoupím k právním krokům, včetně požadavku na vysoké finanční odškodnění, které daruji ve prospěch onkologických pacientů. Mnohým z nich, kteří se mi v posledních hodinách ozývají a vyjadřují podporu, bych chtěla moc poděkovat a slíbit, že se zlomit nedám.

Laura Janáčková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…