Janderová (ODS): Aktivistický hazard na druhou

15.09.2020 14:39

Aktivisté z Praha sobě se zřejmě rozhodli finančně zničit Prahu 1. Snaží se o to hned několika způsoby najednou. A jde až o stovky milionů korun.

Janderová (ODS): Aktivistický hazard na druhou
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Roční rozpočet Prahy 1 se pohybuje kolem miliardy korun. Ty městská část vydává na provoz i investice, mimo jiné z nich platí třeba mateřské a základní školy či provoz Nemocnice Na Františku. Aby mohla městská část své závazky plnit, musí rozpočet také naplnit.

Ještě když byla Praha sobě v čele s tehdejším neúspěšným starostou Pavlem Čižinským na radnici Prahy 1 u moci, tak se všemožně snažila omezit restaurační předzahrádky. Z jejich pronájmu má přitom městská část roční příjem kolem 80 milionů korun, z pohledu rozpočtu tedy rozhodně nejde o zanedbatelné procento.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Stejně tak se Praha sobě snažila darovat Nemocnici Na Františku, do které přitom městská část historicky investovala miliardy, hlavnímu městu. A to vše nejspíš jen proto, aby na chod nemocnice nemusela přispívat Praha 7, kde je starostou Čižinského bratr Jan. Podle schváleného memoranda má Praze 1 na chod nemocnice přispívat magistrát. Jenže radní pro zdravotnictví Milena Johnová je rovněž ze zmíněného uskupení Praha sobě.

A tak se rozhodla Prahu 1 trestat a přispět nechce. Už jsem o tom opakovaně psala. Je to skandální. Posledním „zářezem“ Johnové bylo, když spolu se svými kolegy a Piráty nedopustila, aby Zastupitelstvo hlavního města Prahy téma financování nemocnice řádně projednalo. Praha 1 tak stále čeká nejen na memorandem schválenou dotaci od magistrátu, ale i na peníze za to, že v nemocnici zřídila oddělení Covid pro seniory z celé Prahy, stará se o bezdomovce bez zdravotního pojištění a samozřejmě i o pacienty z řady jiných městských částí, zejména z Prahy 7.

Dohromady jde o zhruba 50 milionů korun, což je z pohledu magistrátního rozpočtu relativní zlomek, ale z pro Prahu 1 jde o zásadní částku.

Aby toho nebylo málo, tak aktivisté dělají vše, aby Praha 1 přišla rovněž o peníze z hazardu. Ano, hazard má nepochybně řadu negativních stránek, a jeho tvrdá regulace je nepochybně na místě. Jenže nelze jen tak mávnout rukou nad tím, že z něj má Praha 1 roční příjem v řádu desítek milionů korun.

Dohromady s výše popsaným jde totiž o skutečně zásadní částky, které Praze 1 chybí. Jenže to je aktivistům nejspíš úplně jedno. Nezajímá je to. Nejspíš si myslí, že peníze rostou někde na stromech. Rozhazovat je totiž umějí perfektně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice