Janderová (ODS): I vládní strana musí respektovat rozhodnutí soudu

24.04.2016 11:45

ČSSD se rozhodla zatím nezaplatit peníze, které na ní vysoudil advokát Altner. Jakkoli můžeme soudní rozhodnutí i další okolnosti kauzy považovat za poněkud kontroverzní, je to od sociálních demokratů bezprecedentní postup. Postup, který zásadně nabourává principy fungování právního státu.

Janderová (ODS): I vládní strana musí respektovat rozhodnutí soudu
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Správný postup je totiž pouze jeden. Podřídit se rozhodnutí soudu, zaplatit, a pak se v případě úspěšného dovolání domáhat vyplacených prostředků nazpátek. Cokoli jiného je dvojnásobně špatně. V první řadě jde o nerespektování soudního rozhodnutí. Ve druhé, ale rozhodně neméně důležité o mimořádně špatný a nebezpečný příklad chování.

Co si asi tak řekne běžný dlužník? Aha, tak vládní strana nemusí respektovat nařízení soudu a platit své dluhy? No tak proč bych to měl dělat já? Sociální demokraté svým postojem vyvolávají precedens, který se může celé České republice vymstít. Měli by si toho být vědomi a urychleně věc napravit.

Poté by bylo na místě vyvolat debatu, jak je možné, že někdo (v tomto případě Altner, což potvrdila i soudkyně ve svém rozsudku) celé roky zdržuje soudní proces, a soud mu následně přiřkne i za toto období penále a úroky, které původní částku, o níž byl spor, znásobí.

Nejde totiž o nic ojedinělého. V podobné situaci se ocitla spousta drobných dlužníků. Stejně tak by se měla vést debata o nákladech na exekuce, aby se už nestávalo, že někdo zapomene zaplatit například pokutu v řádech stokorun a za pár let má platit desítky tisíc.

Jsem přesvědčena, že by tuto debatu ráda s ČSSD vedla i opozice a byl by všeobecný zájem, dobrat se legislativních úprav, které podobným situacím do budoucna zabrání. Ale tuto debatu je možné vést až poté, co sociální demokraté podle rozhodnutí soudu zaplatí. V opačném případě by totiž šlo o podkopání důvěry v nezávislou justici a soudní moc jako třetí pilíř demokracie.

Premiér Sobotka řekl, že strana bojuje o přežití. ČSSD považuji za naprostého ideového protivníka. S mnoha názory této strany na směřování České republiky naprosto nesouhlasím, ale na druhou stranu jde o demokratickou stranu s mnohaletou tradicí. V tomto kontextu sociálním demokratům rozhodně nepřeji úpadek nebo zánik. Ovšem její záchrana nesmí být postavena na porušování českého práva. Tím by totiž ČSSD podkopala i své vlastní tradice, o které se opírá.

Autorka je předsedkyně Kontrolního výboru Zastupitelstva Hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace