Janderová (ODS): Kádrováci v akci

20.11.2017 14:18

O tom, jak si demokracii představují pořadatelé obřího Koncertu pro budoucnost, který se uskutečnil v rámci oslav výročí 17. listopadu 1939 a 1989 svědčí to, jak pečlivě cenzuroval, i kdo může „na pódium“ a kdo nikoliv.

Janderová (ODS): Kádrováci v akci
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

 Nehledě na obrovské náklady, které Koncert, připomínající spíš silvestrovské oslavy, jaké na Václavském náměstí kdysi pořádala televize NOVA, jistě stál, pořadatelé pečlivě rozdělili řečníky na dvě skupiny. Ty reprezentující tzv. Kroměřížskou výzvu a ty ostatní. Ti měli smůlu.  

Z prezidentských kandidátů dostali zelenou kartu jen tři. Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fišer. Ostatní na pódium nesměli. Odmítnut byl Michal Horáček, nedostalo se ani na Mirka Topolánka. Prezident Zeman na Václavské náměstí chyběl, průmyslníci Kulhánek s Hynkem 17. listopad zřejmě ani nezaznamenali. A hudebník Hanbit nejspíš někde ještě sháněl peníze na kampaň.

Ať byla minulost jednoho z odmítnutých Michala Horáčka jakákoliv, zůstává faktem, že jeho role v někdejších pohnutých listopadových událostech roku 1989 byla nepřehlédnutelná. Iniciativa MOST, kterou založil společně s Michalem Kocábem (ať již z jakýchkoliv důvodů) sehrála v úsilí o dialog s komunistickou mocí podstatnou roli. Rozhodně větší než všichni ti tři výše vyvolení dohromady.

Dobrá, může být, že někdo měl výhrady k minulosti Michala Horáčka jako černého bookmakera v dobách komunismu na chuchelském hippodromu. Ale proč  zůstaly brány zavřené před Mirkem Topolánkem?

Aktivista Občanského fóra v Ostravě, osm let předseda ODS, která byla a je od počátku nejdůležitějším a nejsilnějším nástupcem Občanského fóra (a dnes mimochodem asi jediná mezi stranami, jejíž předseda se angažoval v disentu).

Topolánek přes všechny možné výhrady k době jeho praktického vládnutí je nezpochybnitelně demokrat a zastánce pevného ukotvení České republiky na Západě (pokus o americký radar v Brdech byl nejambicióznějším počinem od vstupu do NATO).

Na Václavském náměstí prokazatelně byl. A vystoupil na pódium v dolní části Václavského náměstí, kde vzpomínkovou akci organizoval spolek Publicum commodum. To ale veřejnoprávní zpravodajství raději ani nezaznamenalo. Také vystoupení kapel jako např. Luboše Andršta, Milana Knížáka, analýzy historiků poslance Pavla Žáčka či Radka Schovánka a další vystoupení nestály ČT ani za krátký šot, diváci se nesměli dozvědět, že se na Václavském náměstí odehrávalo také něco jiného než nákladný monstr koncert „pravdy a lásky“.

Před zraky kamer České televize se tam vystoupil také dnešní vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa, jenž úvodem označil naši současnost za depresivní. Pokud se prý nepokusíme najít v prezidentských volbách vhodného kandidáta, který bude proevropský, tak si Kroupa myslí, že jsme prohráli.

Na pódium Koncertu pro budoucnost dorazil také šéf „Člověka v tísni“ Šimon Pánek. „Nepochybuji, že pravda a láska či demokracie i přes všechny potíže vyhraje. Chtěl bych mobilizovat vás teď, neboť cítím, že občanská společnost je připravena,“ sdělil lidu Pánek. Zřejmě žije v nějakém jiném světě.

Ostrakizace jednotlivců tak, jak ji předvedli organizátoři megakoncertu na Václavském náměstí, vede nakonec k ostrakizaci celé demokracie. Tedy přesně právě k tomu, proti čemu se tam tak hlasitě verbálně protestovalo.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…