Jandík (ODS): Ráj nebo Sobotkovo peklo?

17.02.2014 11:40

Předseda vlády Sobotka při debatě se svým slovenským protějškem Robertem Ficem mimo jiné hodnotil uplynulých deset let členství Česka v Evropské unii.

Jandík (ODS): Ráj nebo Sobotkovo peklo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Při této příležitosti pronesl tato památná slova: „Byla chyba, že se Evropská unie nedokázala intenzivněji a radikálněji vypořádat s jevy, jako jsou daňové ráje přímo v rámci Evropské unie.“ Vzhledem k tomu, že pan premiér Sobotka ekonomice ani daním tradičně nerozumí a podnikatele vždycky bral a bude brát pouze jen jako svoloč a dojnou krávu pro své socialistické experimenty, dala by se mu jeho naivní víra v boží boj proti tzv. rájům odpustit. V poslední době bohužel podobná slova zaznívají čím dál častěji i od vrcholných představitelů Evropské unie, která by ráda omezila suverenitu a svobodu v rozhodování jednotlivých členských zemí o daňových zákonech. V Bruselu by rádi ujařmili poslední pravicové a konkurenceschopné evropské ekonomiky. Cukrem v podobě eurodotací a bičem v podobě jejich zastavení se snaží proti vůli obyvatel zavést evropský superstát, kde společná daňová politika je jedním z jeho základních atributů. Co bude výsledkem?

Dnes je již velmi jednoduché přesunout sídlo společnosti mimo Evropu. Harmonizací daňových sazeb, kterou můžeme chápat jako nátlakové zvýšení firemních daní tam, kde jsou nižší než je průměr velkých členských států, bude docíleno pouze toho, že se opět velká část firem ještě více naštve a definitivně přesune své sídlo úplně mimo Evropu. Není to ale vina firem, že se snaží přežít a neplatit loupeživé daně, je to vina levicových politiků. Čeká nás další pokles konkurenceschopnosti, další zvýšení nezaměstnanosti a další chudnutí zejména těch sociálně nejslabších občanů. Boj proti daňovým rájům je nejen nesmyslný, ale i kontraproduktivní. Buďme rádi, že ráje existují, protože daňovou sazbou konkurují zemím s vysokým firemním zdaněním a aspoň v určité míře nedovolí levicovým politikům zavést například 100 % zdanění. Pane Sobotko, prosazujete-li boji proti ráji, chcete zavést peklo.

To, oč se musí ODS snažit, je udělat v jistém slova smyslu daňový ráj v České republice. Docílili bychom přílivu zahraničního kapitálu, firmy by se začaly stěhovat do ČR a pomohly by nám v boji s rostoucí nezaměstnaností. Právě dobrá práce je to, co mnoha Čechům nejvíce chybí, a vláda by měla nastavit takové podnikatelské prostředí, aby se firmám vyplatilo více zaměstnávat a ve finále i více platit daně. EU a pan Sobotka se snaží o pravý opak, což mohou pozorovat například v Řecku nebo ve Španělsku, kde se nezaměstnanost blíží 30 procentům. Z tohoto pohledu budou následující volby do Evropského parlamentu naprosto klíčové a voliči by si měli podobná slova dobře pamatovat.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…