Janeček (ČSSD): Obchvat Opočna je nutný

27.08.2014 10:26

Jednodušší a bezpečnější cestování, lepší dopravní spojení i klidnější život a bydlení v centru města – to všechno by mohl přinést obchvat Opočna, k jehož stavbě byl učiněn první krok.

Janeček (ČSSD): Obchvat Opočna je nutný
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Nemálo prospěšná by byla komunikace i pro automobilku Škoda Auto, která sídlí v Kvasinách a patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Královéhradecký kraj počítá s tím, že bude mít k dispozici projektovou dokumentaci pro první etapu stavby opočenského obchvatu v únoru 2015 a pro druhou etapu pak přibližně v srpnu téhož roku.

Finanční náročnost obchvatu Opočna je obrovská a pohybuje se v řádech stovek milionů korun. Kraj tak bude s největší pravděpodobností usilovat o to, aby stavba byla podpořena v rámci dotačních programů Evropské unie v letech 2014 – 2020 nebo začleněna do konceptu kvasinské průmyslové zóny a podařilo se na ní vyčlenit peníze v rámci tohoto projektu. Očekáváme, že o stavbu obchvatu by měl mít zájem i závod Škoda Auto a tuto myšlenku podpořit.

Samotný krajský rozpočet bohužel není tak bohatý, aby mohl stavby podobného typu financovat samostatně. Svou pozornost musí navíc dělit mezi všechny silnice druhé a třetí třídy, kterých je v regionu zhruba 3300 kilometrů. I jejich modernizace a rekonstrukce kraj zajišťuje především díky tomu, že je úspěšný v získávání evropských dotací.

Výstavba obchvatu Opočna by se měla vzhledem k její náročnosti případně uskutečnit ve dvou etapách. První se bude týkat úseku od křižovatky se silnicí III/ 308 15 (Opočno – České Meziříčí) ve směru na Dobrušku. Součástí druhé etapy by měl být mimo jiné i most přes Zlatý potok.

Kraj nyní zajistí projektovou dokumentaci, čekají ho také náročná jednání s vlastníky pozemků. Bude zkrátka usilovat o to, aby bylo vše pro stavbu připraveno a projekt obchvatu Opočna se stal skutečností. Je to běh na dlouhou trať, ale první důležitý krok jsme učinili. Víme, jak by komunikace prospěla obyvatelům města i jak by ulehčila dopravě. Proto budeme tuto stavbu nadále prosazovat a hledat cesty, jak zajistit její financování, aby zde stála co nejdříve. Věřím, že se to povede. Podobné projekty pomáhají nejen jednotlivým obcím či Rychnovsku, ale zároveň i celému regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Janeček - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.