Janeček (ČSSD): Po 70 letech je slovo „válka“ zase aktuální

07.05.2015 11:06

Uběhlo 70. let od konce druhé světové války, ničivého konfliktu, ve kterém zahynuly miliony lidí a který navždycky poznamenal životy obyvatel celé Evropy. Slovo válka však bohužel v těchto dnech začíná být znovu aktuální.

Janeček (ČSSD): Po 70 letech je slovo „válka“ zase aktuální
Foto: Archiv KJ
Popisek: Karel Janeček, ČSSD

I proto si je důležité připomínat minulost, která by měla být pro všechny nejen mementem, ale i poučením.

Dne 8. května 1945 skončil nejničivější konflikt v dějinách naší planety. Naši vzpomínku si zaslouží všichni ti, kteří v něm bojovali za svobodu. Všichni vojáci i odbojáři, kteří se zapojili do boje proti fašismu a kteří v mnoha případech položili životy za to, abychom mohli žít v demokratické zemi. A nejen to, zabránili doslova vyhlazení našeho národa. Padli tak za jeho samou podstatu a jeho vlastní existenci.

O to víc je alarmující, když se podíváme na současný svět a to, co se v něm děje. Opět se objevují „vůdci“, kteří nabízí zdánlivě „jednoduchá“ řešení, která však směřují k totalitě či nesvobodě. Opět světem zmítají ozbrojené konflikty – větší i menší. A bohužel se nevyhnuly ani Evropě, kterou všichni z nás považují za kontinent stabilní a bezpečný.

Je to jasné varování, že není možné být lhostejný k tomu, co se kolem nás děje. Těch 70 let je hodně dlouhá doba. Lidé naneštěstí zapomínají na hrůzy, které prožily generace před nimi, pamětníků ubývá.

Věřím ale, že když začne každý z nás sám u sebe, dají se věci změnit. Právě svoboda a demokracie jsou hodnoty, na kterých stojí naše společnost, které jsou jí vlastní. Braňme je, nezapomínejme na minulost a dívejme se dopředu s odpovědností nejen za životy svoje, ale i všech těch, kteří přijdou po nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…