Janeček (KSČM): Albert Einstein o ohromné síle oligarchie

15.01.2015 12:49

Ohromná síla oligarchie soukromého kapitálu nemůže být účinně kontrolována demokraticky organizovanou společností. Albert Einstein.

Janeček (KSČM): Albert Einstein o ohromné síle oligarchie
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Před více než dvaceti lety došlo v rámci transformace hospodářství k privatizaci a následnému vytunelování textilního strojírenství v Podkrkonoší. Na svou dobu špičková technologie byla odvezena do konkurenčních firem v Evropě, které se tímto chytrým tahem zbavily nevítané konkurence. Místo toho se v kraji zabydlují zahraniční firmy, které vyrábějí součástky pro dopravní prostředky. Při svém podnikání používají středověké metody v oblasti pracovněprávních vztahů. Využívají toho, že lidé časem přišli o práci a jsou ochotni pracovat za jakýchkoliv podmínek. Podle informací, které prosakují, je zřejmě v těchto firmách porušován zákoník práce křížem krážem, především v oblasti odměňování, pracovní doby, minimální péče o zaměstnance, nepřípustné intenzity práce a dalších.

 

Tyto středověké metody jsou terčem oprávněné kritiky. Kontrolní orgány pro tuto oblast se těmto firmám raději spíše vyhýbají. Z vysoce kvalifikovaných odborníků v textilním strojírenství se postupem doby stali novodobí otroci pracující v podmínkách, ve kterých by v jejich vlastní zemi nikdo nepracoval, jsou nasazováni ve dvanáctihodinových denních i nočních směnách bez zajištění zákonných podmínek pro noční práci při přiznání odměny za práci pohybující se nedaleko od minimální mzdy, zřejmě pod úrovní nejnižší přípustné mzdy v daném stupni náročnosti a složitosti práce ve smyslu příslušného Nařízení vlády. Ve firmách se nepřipouští možnost založení odborové organizace, která by alespoň v nejnutnějších případech hájila zájmy zaměstnanců a dodržování zákoníku práce. I v tomto se projevuje kapitalistický středověk.

 

V kraji se výrazně krystalizuje polarizace společnosti: na jedné straně potomci bohatých textiláků, kteří listopadový převrat uvítali a v jehož důsledku si výrazně zvýšili životní úroveň, a na druhé straně zaměstnanci, kteří se v důsledku výše uvedené transformace stali novodobými otroky, pracujícími pro zahraniční otrokáře.

Tomuto trendu tady dlouhá léta žehnají pravicové vlády, které se stávají společníkem zahraničních podnikatelů, zcela jistě motivovány čistou ideologií a nikoli hmotnou zainteresovaností.

 

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda

 

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.