Janeček (KSČM): Blanka, nekonečná telenovela za peníze poplatníků

16.04.2015 15:31

Je to jako sága, nikdy nekončící telenovela, jejíž každý napínavý díl tahá z peněženek občanů další peníze. Na internetu kolují desítky vtipů, které upozorňují na tristní situaci. Otevření tunelu Blanka se totiž neustále zpožďuje a také značně prodražuje. Zprovoznění tunelu je opět někde v dalekém nedohlednu. I tak se dělá tunel.

Janeček (KSČM): Blanka, nekonečná telenovela za peníze poplatníků
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Nerozumím geologii a obtížnosti budování liniových staveb, zvláště pak tunelů. Nicméně cena, která už dosáhla neuvěřitelných 37 miliard, se mi zdá dost přemrštěná.  Původní odhady totiž byly asi o 10 miliard nižší. Ani tato cena navíc není definitivní;  stoupá s každým dalším dílem této ságy.

Základní zápletka telenovely je pořád stejná: hledá se viník. Politici se hádají mezi sebou, s Metrostavem a také projektant, společnost Satra, vinu popírá. Dějovou nedostatečnost tu a tam okoření primátorka Krnáčová nevybíravou rétorikou, když projektanty označí za „debily“. Zkrátka fraška, jak má být.

Jenže to je jen pohled první. Při pečlivějším zkoumání vypadá Blanka jako dokonalá finanční hra, kterou nevymyslel žádný „debil“, ale naprostý génius. Tu se vymění kabely, tu obkladačky, tu odejde další komponent, tak se také vymění, a máme tu perpetuum mobile za peníze poplatníků. Během dalších let se v tunelu bude určitě uklízet, svítit a stále bude nutné vyměňovat poškozené komponenty. Není to z obchodního pohledu dokonalé?

Jestli měla Blanka fungovat jako penězovod, pak plní svoji funkci na výbornou a jde o geniální projekt. Možná pod taktovkou stejného režiséra a autora scénáře jako třeba Opencard.

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Janeček

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…