Janeček (KSČM): Bohatí akumulují kapitál a chudí chudnou

24.01.2015 19:30

Papež František řekl: »Vytvořili jsme si nové modly. Dřívější uctívání ‚zlatého telete‘ má nyní podobu bezcitného uctívání kultu peněz. Tato diktatura ekonomie nemá žádnou tvář a chybí jí jakékoli lidské cíle.« Kult peněz musí skončit, dodal odhodlaně papež, kterého mají za jeho lidské myšlenky rádi i bezvěrci.

Janeček (KSČM): Bohatí akumulují kapitál a chudí chudnou
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Průběh posledního čtvrtstoletí silně aktivizoval zájem většiny národa o politické dění. Z velkých nadějí vkládaných do nového politického režimu však kvůli těm, kteří zaplnili politickou scénu, zbyla jen hromada trosek. Lidé se opět začínají uzavírat do svých ulit, již dávno rezignovali na sliby politiků, jak bude naše země vzkvétat.

Sociální změna v roce 1989 přinesla kromě řady jiných podstatných transformací ve společnosti i systémové zhroucení a konec mnoha početných průmyslových podniků. Tato selhání byla ovládána ze zahraničí s cílem odstranění význačné konkurence. Jako technika se aplikoval institut kuponové privatizace. Všechny výše zmíněné změny velebili nejvyšší političtí funkcionáři, kteří na to konto zvítězili ve volbách, až tak to uměli občanům prodat. Jedním z mnoha fatálních odezev tohoto ireverzibilního činu je to, že na bázi rozpadu firem, jejich přeměny, umístění do jiných regionů a dalších výdobytků nastala významná nejistota v řadách zaměstnanců, která má nekonečné trvání a cesty z ní jsou dlouhé a klikaté.

Bezmála tři čtvrtiny pracujících přiznávají, že do zaměstnání docházejí i během nemoci, smutné. Příčinou je obava ze ztráty výdělku, ale i strach, že by svojí nepřítomností prokázali, že je možné se bez nich obejít, a oni by mohli dostat výpověď. Je dnes člověk něco víc než číslo? Výrobní faktor? Novodobý otrok?

Ustavičná obava ze ztráty práce, řešení pracovních záležitostí ve svém volném čase a absolutní únava, taková je realita dnešní doby. Na začátku letošního roku navíc skončilo bez práce nejvíce lidí v historii.

Svoje zamyšlení bych rád uzavřel slovy Františka, která odrážejí neutěšenou realitu dnešní doby: »Dokud se radikálně nevyřeší problémy chudých odmítnutím absolutní autonomie trhů a finančních spekulací a odstraněním strukturálních příčin nerovnosti, nevyřeší se problémy světa a v posledku žádný problém«.

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda (KSČM)

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Janeček

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice