Janeček (KSČM): Penze na důstojné stáří nestačí

20.12.2014 7:29

Vyměřený starobní důchod je zpravidla jiný než obvyklé příjmy, ale to neznamená, že důchodci jsou zvláštní skupinou, i když se tak někteří chovají.

Janeček (KSČM): Penze na důstojné stáří nestačí
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Průměrný důchod je něco málo přes deset tisíc korun a skutečností je, že manželé s těmito příjmy jsou hodnoceni jako finančně stabilní. To ale platí, jsou-li relativně zdraví, a nemají přehnané nároky, případně mají nějaké ty úspory.

Tato kategorie občanů je pod tvrdým tlakem »zlatokopů«, kteří neustále něco nabízejí, prodávají, pojišťují. Za příslib zázračných léků a procedur jsou ohlupováni a často podléhají laciným pobídkám.

Nejít do práce je zprvu velmi příjemný pocit, ale vše velmi brzo vyprchá a činorodý člověk brzy pocítí rozrušení a nedostatek seberealizace. Když doma vše opraví, uklidí a začíná mít neklid v rukou, tak se pustí do vzpomínání na práci a začínají mu chybět lidi okolo sebe. Je-li vztah se zaměstnavatelem ukončen a není zájem o »pracovníka«, tak přicházejí deprese, apatičnost. Mnohdy je vše umocněno vlivem svého okolí. Jsi v důchodu, tak seď doma a neber mladým práci!

Finančně musí být člověk spokojen s tím, co dostane, a bedlivě sledovat příjmy a výdaje, jelikož každý rozbitý přístroj v domácnosti může být problémem v rodinném rozpočtu a způsobit finanční kolaps. Náklady na léky a zdravotní péči jsou v současné době okolo tisíce korun měsíčně a mohou být v případě onemocnění i vyšší a dosáhnout i dvaceti procent nákladů. Náklady na nájem a provoz bytu jsou přes 60 procent, ale můžou být samozřejmě vyšší. Zůstatek tak leckdy nestačí na ostatní věci a důchodci se dostávají pod tlak exekutorů z důvodů nesplácení půjček, případně ručení v bankách.

Penzistům v důsledku devalvace koruny vytáhla ČNB z peněženky další peníze. A to se připravují nové úpravy kurzu koruny na úkor této skupiny občanů. Výrazně se zvětšuje rozdíl mezi platy a důchody. Pro budoucí generace to bude velmi tvrdý oříšek. Rovněž prodlužování pracovního věku nemá nic společného s prodlužováním života, které se nám snaží někteří sociologové namluvit.

Je pravdou, že společnost bude muset řešit zkracování pracovního času a více se věnovat tomu, co s nárůstem nezaměstnanosti, která je v současné době v Evropě neúnosná - miliony mladých lidí bez práce.

Ing. Pavel JANEČEK, zastupitel města Náchod (KSČM)

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…