Janeček (KSČM): Petice pro korunu má 40 000 podpisů

14.11.2014 17:27

Jedenáctého listopadu 2014 jsem se zúčastnil veřejného slyšení k senátnímu tisku č. 292 Petice pro korunu. Jak trefně poznamenal jeden z nejslavnějších portugalských spisovatelů José Maria de Eca de Queiroz: "Politici a plenky by měli být vyměňované často a ze stejného důvodu."

Janeček (KSČM): Petice pro korunu má 40 000 podpisů
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Petice nasbírala více než 40 tisíc podpisů napříč celou zemí. Od vstupu do EU se změnily podmínky, zejména pokud jde o bankovní unii, euroval a fiskální kompakt. Tato fakta jsou svatá pravda, ale stále mi nedochází, proč výjimku proti povinnosti přijmout euro už ODS nevyjednala, když byla u moci? Je skutečně potřeba hrát toto emoční divadlo?

Dovolte mi zmínit ekonomického experta ODS Martina Kocourka, který v diskusním pořadu Partietelevize Prima v roce 2010 uvedl, že občanští demokraté chtějí dosáhnout tříprocentního podílu deficitu veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu, potřebného k budoucímu vstupu země do eurozóny, v roce 2012. Česká republika by tak teoreticky mohla přijmout euro k 1. lednu 2015. Údajně zde nemluvil za ODS.

Poslední dobou jsme vystaveni tvrdé propagandě proti euru, zejména z iniciativy »zkrachovalých« stran, jako je ODS, které si na této populistické kampani chtějí »urvat« voliče a zamaskovat tak svoje »proslavené« korupční kauzy. Na druhé straně jsme vystaveni proeurovské propagandě ze strany vlády, zejména ČSSD, která měla přijetí eura ve svém volebním programu. Evropská unie nás však nenutí euro přijmout, termín je flexibilní, i když dle mého názoru by se Česká republika neměla k eurozóně vůbec přibližovat, neboť to je spolek dlužníků, a na lepší časy se rozhodně neblýská.

Velké země, jako je Itálie, vstoupily do EU bez dodržených podmínek, na druhou stranu malé země, jako je Litva, která měla o několik desetin procenta vyšší inflaci (2,57 místo 2,5), nebyla přijata. Velké země si mohou diktovat podmínky, ty malé bohužel ne. Rovnoprávnost zemí evropské osmadvacítky tak zůstává v říši snů. Velmi nesouhlasím s argumenty eurooptimistů, že se v Evropě něco děje a my jako malý kluk lezeme pod postel či se schováváme za Krkonoše. Tento příměr jen ukazuje na to, že už nevědí, jak euro obhájit.

Jako odpůrce společné měny jsem s převážnou většinou argumentů souhlasil. Nevýhody společné měny jsou dnes již tak zřetelné, že i obhájci si byli nejistí a ustupovali, protože této politické měně už nevěří ani oni sami. Jasné je to, že když euro přijmeme, tak se budeme podílet na placení dluhů ostatních, což se bude málokomu zamlouvat.

Myšlení našeho obyvatelstva má společného jmenovatele, a to je pohyb »ode zdi ke zdi«. Pružina stlačená velkou chutí k Evropské unii, stvrzená referendem, se vymrštila a prudce vystřelila ke »druhé zdi«, což je nechuť k euru, včetně Unie celkově, a z toho vyplývající nevyvážené argumenty obou zúčastněných stran, které brnkají na emoce. Zatím ve všech státech, které euro zavedly, byl verdikt veřejnosti jasný: euro přineslo drahotu. A s největší pravděpodobností se jí nevyhneme ani my tady.

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Janeček

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.