Janeček (KSČM): Posilující koruna nepřítelem ČNB

28.08.2014 18:09

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík se zásadně vyslovil proti posilování koruny, protože se domnívá, že ekonomika si na kurs 27 Kč za euro již zvykla a hodlá ho na této hladině udržovat až do roku 2016, s čímž naprosto nesouhlasím.

Janeček (KSČM): Posilující koruna nepřítelem ČNB
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

S monetárními „experimentálními“ zásahy začala Česká národní banka vloni a koruna okamžitě oslabila o 1,50 Kč.

Jednadvacátého srpna letošního roku již směnný kurs dosáhl až na alarmující hranici 28 korun za jedno euro. Tyto intervence měly přinést desítky tisíc pracovních míst, mluvilo se až o 30 tisících, bohužel se ČNB k naší smůle přepočítala a zcela spletla. Prokazatelně se tak nestalo a evidentně ani nestane. „Pokusné“ zásahy pouze znehodnotily naši měnu a poškodily všechny občany. Zejména ty, kteří vyrazili na dovolenou do zahraničí.

Česká koruna však během úterý posílila o 0,3 % na 27,75 korun za euro, což je o hodně. Maďarský forint totiž stagnoval a polský zlotý dokonce o něco oslabil. Zde bych souhlasil s panem prezidentem, který prohlásil, že ČNB upřednostňuje svoje vlastní zájmy. Ono vstupem do eurozóny, ke kterému jsme fiskálním paktem již „de facto“ udělali první krok, by ČNB přišla o značné kompetence, které by přešly na Evropskou centrální banku.

Všechny tyto kroky tvrdě odsuzuji, neboť jsou prováděny na úkor občanů, a to autonomně bankovní radou, bez vyjednávání se sociálními partnery, jako kdyby byla v izolaci. Můžeme očekávat euro za více než 28 Kč? Já bych se tomu nedivil.

Ing. Pavel JANEČEK, kandidát KSČM do Zastupitelstva města Náchoda

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Janeček

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice