Janeček (KSČM): Praktiky agentur práce jsou trnem v oku zaměstnancům

21.07.2014 14:21

Skutečnost, že většina pracovních agentur trvale porušuje zákoník práce, není už dnes žádným tajemstvím, naopak je to velmi diskutované téma.

Janeček (KSČM): Praktiky agentur práce jsou trnem v oku zaměstnancům
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Lidem, aby se měli z čeho uživit, nezbývá jiná alternativa, než „vzít“ práci přes agenturu. Počet těchto podnikajících subjektů, které mají povolení ke zprostředkování práce, od roku 2008 postupně klesal z těžko uvěřitelného počtu 2500.

Nicméně, minulý rok jsme byli opět svědky nárůstu a občany „milované“ agentury se začaly množit jako houby po dešti, protože to byl, a stále je, výnosný business. Aktuálně jich v naší zemi nalezneme celkově 1500 až 1600. Je to prostě přirozený proces, kdy některé z nich zaniknou, další se transformují a jiné vzniknou.

Cílem kontrol orgánů inspekce je zamezit obcházení zákoníku práce, a toho bohužel bylo podle oficiálního stanoviska Státního úřadu inspekce práce dosaženo pouze částečně. Z toho nám vyplývá, že tyto subjekty „vesele“ porušují pracovní zákoník všemožně nadále. Agentury dávají totiž přednost zisku a nikoliv kvalitě a dobrému jménu, jak by to mělo být. Na druhé straně, pracovníci se kvůli strachu o práci bojí jakkoliv bránit.

Ke svízelné situaci dochází především, pokud zaměstnanec onemocní, pak uživatel přestane dávat zaměstnanci práci a jeho pracovní poměr je agenturou předčasně ukončen, neboť často nejsou podmínky předčasného ukončení sjednány ve smlouvě. Osobně považuji agenturní zaměstnávání za velmi neférové vůči zaměstnancům a jsem zastáncem tvrdé regulace těchto subjektů, protože pracovníkům vnášejí do života nejistotu, stres a prakticky žádnou perspektivní vizi do budoucna.

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…