Janeček (KSČM): Radnice ohrozila zdraví občanů a starosta Birke mlčí

26.02.2016 5:29

Vedení města Náchod dramaticky ohrozilo zdraví a životy tisíců vlastních občanů. Opravdu to stačí vyřešit pouhou omluvou? Příběh je to šokující.

Janeček (KSČM): Radnice ohrozila zdraví občanů a starosta Birke mlčí
Foto: Youtube.com
Popisek: Pavel Janeček, zastupitel města Náchod

Před čtyřmi roky byl po rekonstrukci slavnostně spuštěn prameník běloveské kyselky Ida. Sám kardinál Dominik Duka byl přítomen, aby tento prameník posvětil. Lidé v dobré víře ve velkém využívali tento pramen k vlastní spotřebě, navíc utvrzováni v tom, že činí pitím této známé minerální vody něco pro své zdraví. Opak se ukázal pravdou.

Nad zprávami, jichž jsme nyní svědky, zůstává rozum stát. Veřejný zdroj vody obsahoval karcinogenní arzen v míře ohrožující zdraví. Arzen byl v minerální vodě přítomen v 50krát větším množství, než povoluje norma. Vedení města to vědělo a navzdory dlouhodobým upozorněním a varováním ministerstva zdravotnictví tento zdroj nechalo fungovat a obyvatele nebezpečnou vodu pít. Jak je možné, že starosta Birke, mimochodem známý svým působením jako ředitel kabinetu Jiřího Paroubka a zároveň současný poslanec za sociální demokracii, ignoroval po čtyři roky tyto zprávy? Co se mu honilo hlavou, si jen obtížně dokážeme představit.

Přítrž tomu nakonec učinil až zásah inspektorátu lázní a zřídel. Bizarní na celé věci je, že stačilo, aby město investovalo do filtrovacího zařízení, které stojí 250 tisíc korun, což vzhledem k zabezpečení zdraví občanů by jistě mělo být prioritou. Zvláště, když vezmeme v potaz, že nyní volí místo toho řešení, že bude investovat do stavby nového prameníku, který má přijít město na 20 miliónů korun! Výsledkem jsou nenápadné omluvy a ti, kteří to zavinili, mají zjevně pocit, že tím je vše v pořádku a jede se dál.

Faktické vědomé ohrožení zdraví občanů v důsledku postupu města jistě není něco, nad čím lze mávnout rukou. Nebude ani překvapením, když dojde k žalobám na náhradu možné újmy na zdraví. Ale jak chcete vyčíslit cenu zdraví a života?

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchod

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky