Janeček (KSČM): Zákaz anonymních akcií výsměchem pro podnikatele

13.07.2014 14:02

Od začátku letošního roku nemohou společnosti vydávat akcie na majitele, tedy anonymní akcie. Do konce června měli akcionáři povinnost akcie zaknihovat u Centrálního depositáře, změnit na listinné akcie na jméno či uschovat u banky. Nicméně jsme svědky raketově stoupajícího trendu, kdy různí „talentovaní vykukové“, používají zahraniční společnosti ke svým podnikatelským aktivitám, čímž tento zákon snadno obejdou.

Janeček (KSČM): Zákaz anonymních akcií výsměchem pro podnikatele
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Nejvíce našich firem se od začátku roku zapsalo na Seychelách, kde je ekonomika založena zejména na turismu a finanční sektor zde byl povzbuzován přijetím progresivních zákonů, které regulují i tyto off-shore společnosti ve prospěch podnikatelů. Dále pak na Marshallových ostrovech, v Panamě a nechybí ani Belize. Asi třetina zůstává stále v Holandsku, které je využíváno především holdingovými společnostmi jako „tranzitní místo“ při převodu různých licenčních poplatků, úroků, dividend na off-shore firmu, která je jejich konečným vlastníkem. Podle statistik změnilo v prvních šesti měsících tohoto roku od přijetí zákona sídlo 89 firem, každopádně toto číslo je mnohonásobně vyšší a neposkytuje nám tedy relevantní údaj. Tyto off-shorové praktiky by měly být neprodleně zatrhnuty, aby stát nepřicházel o finanční prostředky z odvedených daní. Kapitalismus se totiž neustále točí kolem jedné osy, a to je hledat svůj vlastní prospěch. To považuji za smutné pro obyčejné lidi.
 
 Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…