Janeček (O.K. strana): Experti se shodli, prohibice není cesta

15.08.2014 21:30

Blíží se okamžik, kdy se odpůrci absolutního zákazu automatů přestanou považovat za mafiány?

Janeček (O.K. strana): Experti se shodli, prohibice není cesta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Dnešními médii se prohnala série zpráv, podle které se experti na otázku regulace sázkových her a adiktologie shodli na opatřeních, které by měly vést k prevenci vzniku problémového hráčství. Tato opatření by měla být využita Ministerstvem financí při přípravě nového zákona, který má ministerstvo předložit na podzim tohoto roku do vlády.
 
Série krátkých mediálních zpráv tradičně ne zcela přesně informovala o původu těchto doporučeních a expertech, kteří za nimi stojí.  Do médií uniklá doporučení pochází z vládní studie s názvem "Hazardní hraní v České republice a jeho dopady". Tuto studii zpracovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, které působí při Úřadu vlády České republiky. Jde tedy o první zcela nezávislou komplexní studii, kterou Česká republika disponuje.
 
Vládní experti definovali celou řadu konkrétních opatření, z nichž některá již citovala média, a to i přes to, že dosud tato studie nebyla schválena vládou České republiky. Nicméně již z uniklých informací je zřejmý rozdíl, když konkrétní opatření navrhuje expert s doktorátem na otázku závislostí, prevence, léčby či regulace a kdy "expert" s bakalářským titulem z muzikologie. Ze všech dostupných doporučení, ať už se jedná o zvyšování prodlevy mezi jednotlivými hrami, vzniku centrálního registru problémových hráčů, nastavení sebeomezujících a sebevylučujicích opatření či omezení otvírací doby provozoven je zřejmé, že je možné je aplikovat pouze u státem povolených hracích přístrojů. O absolutním zákazu či prohibici se v ani jednom z uniklých doporučení nehovoří. Naopak, nezávislí experti varují před podobným řešením problému a vyzývají, aby opatření k regulaci počtu provozoven probíhala postupně a byly důsledně vyhodnocovány její dopady. Prosté snížení počtu přístrojů, nebo jejich absolutní zákaz totiž nic nevyřeší.
 
Nezbývá než věřit, že stát tato udoporučení při přípravě nového zákona vezme za své. S ohledem na to, že jde o studii vládní by tomu tak být mělo být i v našem kocourkově.
 
 

reklama

autor: Karel Janeček - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.