Janischová (TOP 09): Kam s karlovarskou uměleckoprůmyslovou školou?

09.08.2017 9:33

Střední uměleckoprůmyslová škola v Karlových Varech - Rybářích, známější pod názvem keramická škola, ztratila své zázemí.

Janischová (TOP 09): Kam s karlovarskou uměleckoprůmyslovou školou?
Foto: TOP 09
Popisek: Hana Janischová (TOP 09)

V současné době budovu školy čeká pravděpodobně demolice (zdroj iDNES.cz), a tudíž je nutné se zamyslet nad otázkou, kde najít prostory, které by vyhovovaly studentům i učitelům 8 studijních programů orientujících se na umění, přírodu a techniku. Jedná se o obory velmi zajímavé, kreativní a v našem kraji ojedinělé. I proto by si škola zasloužila pro svou další činnost prostředí důstojné, kulturní a inspirativní.

Logickým řešením by bylo spojení této vzdělávací instituce s jinou již existující s podobným zaměřením. Ta se ovšem v Kalových Varech nenachází.

Podíváme-li se však za hranice krajského města, zjistíme, že ve městě  Loket Karlovarský kraj spravuje střední průmyslovou školu, která rovněž nabízí obor s kulturním zaměřením. Provázat design, porcelán, sklo, stavebnictví, nové komunikační technologie i životní prostředí dává smysl. Vznik nového vzdělávacího, technologického a  kulturního centra by si malebné město Loket jistě zasloužilo.

Historicky cenná budova loketské průmyslové školy by mohla poskytnout své prostorové kapacity, které by prostřednictvím dotačních titulů z Evropské unie bylo možné vybavit  moderními technologiemi a učebními pomůckami. Nezanedbatelná je i myšlenka o vzájemné spolupráci pedagogů obou škol. Město Loket pyšnící se dlouholetou historickou i kulturní tradicí by jistě uvítalo nové invence mladých studentů a podpořením jejich činnosti, například poskytnutím veřejných prostranství či městských budov k prezentaci jejich výtvorů, by přispělo k oživení města. Vzájemná spolupráce se tak jeví prospěšná pro město, školy i širokou veřejnost.

Díky vysoké atraktivitě města, která ročně přiláká do Lokte řadu tuzemských i zahraničních turistů, by se práce studentů mohla těšit  i mezinárodní pozornosti.

A konečně STŘEDNÍ ŠKOLA UMPRUM LOKET zní dobře.....

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.