Janko (ČSNS 2005): Kyvadlo dějin se vrací

05.02.2015 20:48

Po čtyřiceti letech reálného socialismu a za značného přispění západních rozvědek se celá východoevropská společnost dala v roce 1989 přesvědčit o nezbytnosti změny společenského řádu. Po dalších dvaceti pěti letech vlády bezuzdného monopolního kapitalismu se kyvadlo dějin vrací zpět. Proč asi? Ne, že by byl socialismus tak dobrý a kapitalizmus tak špatný?

Janko (ČSNS 2005): Kyvadlo dějin se vrací
Foto: Karel Janko
Popisek: Karel Janko, uprostřed, předseda České strany národně socialistické (ČSNS 2005)

Tolik opěvované volně tržní hospodářství dostalo trhliny a západní svět se již pět let potýká s recesí. Banky a burzy vládnou ekonomice, i když by to mělo být opačně, protože hospodaří a spekulují s cizím kapitálem. A to lidské stádo věří všem těm "dobrým ekonomickým radám" současných světovládců a nechává se nasměrovat tam, kam potřebují. Diktát finančního sektoru ovládá redistribuci investičních zdrojů téměř beze zbytku. Pomalu se v této oblasti přibližujeme k otrokářskému řádu. Finanční sektor vyváží každý rok z této republiky zisk svým ztrátovým matkám ve výši 50 -100 mld. Kč. A obchodní řetězce sanují své zahraniční centrály ročně cca 300 mld. Kč. To je ta komparativní výhoda pro zahraniční investory! Co se "ulije" v daňových rájích, je navíc. Přitom 2/3 obyvatelstva tohoto státu je pod průměrným příjmem a 1/5 na hranici chudoby. Zato bohatne horních deset tisíc. Patologické je na tom to, že tento systém tlačí státy, obce, občany i firmy žít na dluh. Nejiné je to i v ostatních evropských zemích, potýkajících se navíc s 5-ti až 25-ti procentní nezaměstnaností.

To vše vede značnou část evropské společnosti k poznání, že ani tento systém není ani dokonalý, ani dobrý. Chybí tady do značné míry sociálno, které zajišťoval v minulosti stát i jednotlivé státní podniky a instituce. Chybí i ochrana národních zájmů a národních firem. Veškeré dění je podřízeno tvorbě zisku!

Tato situace vykrystalizovala v současné době do té míry, že se stále více evropské populace obrací proti současnému centralizovanému a byrokratickému systému- t.j. Evropské unii, Evropské centrální bance, Evropskému parlamentu a jejich dalším institucím. První vlašťovka je již na světě v podobě Řecka. Doufám, že další přibude v podobě Španělska. Vrásky na čele má i A.Merklová v Německu s Pegidou. Držme jim palce! K podstatné změně však může vést jen celkové uvědomění obyvatelstva EU a jeho revolta ve většině států Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSNS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.