Janků (ODS): Lepší politika, to jsou noví lidé, ne nové strany

20.08.2014 22:48

Být v politice je v mnohém podobné manželství. Někteří lidé jsou stálí, v dobrém i ve zlém. Vědí, že po euforické zamilovanosti, kdy jde všechno snadno, je třeba pilně a soustavně pracovat, aby byl vztah vyrovnaný a přinášel zázemí a možnost vytvářet hodnoty. Jiní se brzy rozvádí - když nepřichází rychlý úspěch, znovu a znovu hledají jednodušší cestu a prvotní euforii.

Janků (ODS): Lepší politika, to jsou noví lidé, ne nové strany
Foto: red
Popisek: Logo ODS

 Ta euforie ze vzniku něčeho nového je opojná a nestojí příliš námahy. Ale taky z ní nelze postavit dlouhodobé a pevné základy.

Čím dál více lidí se právě takto chová v soukromém, pracovním i politickém životě a já to považuji za opravdový společenský problém. Například v současnosti končí každé druhé uzavřené manželství rozvodem. Znamená to, že jsme tolerantní k rychlým a snadným řešením? Že je snazší odejít než problémy řešit? Co tím učíme své děti? Že nemá smysl se snažit dál, pokud přijdou potíže? S tím se nemůžu ztotožnit!

Na naší politické scéně se neustále objevují nové politické subjekty. Bylo by to skvělé, kdyby příčinou toho byl zájem občanů zapojit se do veřejného života a aktivně se tak podílet na životě v jejich okolí. Jenže v nových stranách nezřídka potkáváme staré tváře. S entusiasmem vždy znovu zažívají období „novomanželské zamilovanosti", tedy velkých plánů, slibů, vzletných vizí. Po tom, co takové nové hnutí hodně mluví, přijde čas začít něco opravdu dělat. V tu chvíli se ale nová strana často tak nějak vytrácí, až zmizí úplně. Konkrétní politici se s ní v tichosti „rozvedou", a když se přiblíží další volby, začínají nanovo - s novými kolegy, novou kampaní a nezřídka i novými názory. Kde je soustavná práce pro společnost, občany? Kde je řešení problémů? Kde je vytrvalost?

Já si myslím, že naděje na lepší politiku je v nových lidech, ne nových stranách. Obecně existuje jen několik málo směrů, kterými se může politika ubírat. Proto jsem přesvědčen, že v politice není správnou cestou zakládat nové a nové strany a doufat, že to jednou vyjde (nebo ještě hůř, že to na chvíli půjde). Daleko smysluplnější je restrukturalizovat a ozdravit strany zavedené.

Kdybych byl spokojen s tím, jak ODS funguje, nevstoupil bych do ní, jen bych ji volil. Nechci věci jen kritizovat, chci je měnit k lepšímu. To podle mě znamená kriticky vnímat nedostatky, ale také dokázat využít již nabyté zkušenosti a tradici a neustále se zlepšovat. Já osobně dlouhodobě pracuji na tom, aby se pardubická ODS mohla stát novou a lepší silou pro formování našeho města do prosperující východočeské metropole.

Problémy nejsou zeď, před kterou se máme otočit a jít jinudy. Problém je jen úkol k řešení, která prověřuje, že něčeho chceme dosáhnout a jsme ochotni pro to něco udělat. Pro mě a pardubickou ODS jsou problémy impulsem ke změnám k lepšímu. K tomu, abychom se zamysleli, jak být Pardubicím a jejich občanům užitečnějšími a důvěryhodnějšími politiky. A o to se ze všech sil snažíme.

Jiří Janků, předseda oblastního sdružení ODS Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…