Janků (ODS): Tabletblanka

20.12.2014 15:54

Nové tablety pro zastupitele budou k dispozici již nyní, ale softwarová aplikace bude řešena až v roce 2015.

Janků (ODS): Tabletblanka
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Včera si zastupitelé odhlasovali štědrou vánoční prémii ve výši cca 20.000,- Kč v podobě špičkového tabletu.

Důvod? Projekt běžící od roku 2009 nazvaný koncepce rozvoje IT magistrátu, konkrétně část nazvaná elektronizace jednání ZmP.

V čem spočívá elektronizace. Hlavním bodem elektronizace je odstranění současného systému předávání podkladů zastupitelům. Ten v dnešní moderní době funguje tak, že materiály se vytisknou na magistrátu a ten je vlastními silami rozváží jednotlivým zastupitelům a osobně je předává. Úspora je však naceněna na 100.000,- Kč ročně, což samo o sobě nedává s ohledem na cenu tabletů + nové aplikace logiku.

Na řešení takové neefektivity zjevně nešikovného stavu zvolila předešlá vládní koalice zřejmě to nejméně šikovné řešení.

Zajímavé však je, že tablety už se budou kupovat, ale novou softwarovou aplikaci, která je primární pro kvalitní fungování elektronizace budou odpovědní pracovníci řešit až v roce 2015.

Takže nyní dostaneme drahé tablety a až pak budeme řešit, jak bude fungovat daná aplikace. Než bude taková skvělá aplikace hotová, tablety budou zastaralé. A jejich cena může být v dané době také pravděpodobně nižší. A to i díky správně zvoleným technologiím vyvíjené aplikace.

Neměl jsem možnost seznámit se s daným projektem podrobně, ale ani po rozhovoru s odpovědnými pracovníky jsem já a kolega zastupitel Kovařík nenabyl dojmu, že by řešení bylo přinejmenším dobré.

Rychlým řešením pro tak malou skupinu cca 41 lidí by bylo nejlépe toto:

1) Zjistit, kteří zastupitelé nepotřebují tištěnou formu - já třeba ne. Jsem si jistý, že by se ušetřilo okamžitě 30 % nákladů. Ostatní mohou dostávat nadále tištěné dokumenty.

2) Novou aplikaci navrhnout tak, aby k ní mohli pro potřebu čtení dokumentů přistupovat zastupitelé ze svých notebooků, tabletů a chytrých telefonů. Poté si každý vytiskne pouze tu část, kterou si chce připomínkovat, nebude-li zvládat to samé elektronicky.

3) Zastupitelé, kteří stejně s moderní technikou již pracovat nechtějí, nechť dostávají stále tištěnou formu.

Podtrženo a sečteno: Ušetřili bychom za tablety 1 mil korun a za tisk a rozvoz řekněme 30 tisíc korun. A mohli bychom je například investovat do podpory pardubického startupového podhoubí pod taktovkou Pardubické hospodářské komory a podpořit tak vznik nových pracovních míst.

Proto budu s kolegou zastupitelem Kovaříkem navrhovat vznik pracovní skupiny při komisi pro strategii města, která celou oblast fungování IT na magistrátu projde a zhodnotí. Jsme určitě oba pro současnou vládní koalici, která tento projekt z pro mne nepochopitelných důvodů nechtěla pozastavit a zrevidovat, vhodnými odborníky.

Zdá se totiž, že v malých částkách rozpočtu v oblasti IT a online komunikace se skrývá velké množství peněz, které utíkají malými dírkami. Problém je, že těch dírek je evidentně více. Například správa webu www.pardubickepodhoubi.cz za 200.000,- Kč na rok se mi zdá při tom, jak musí některé prospěšné pardubické spolky žádat o takovou částku a často ji nezískají, přímo výsměchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…