Jarošová (SPD): Jedná se o zmražení zaživa bez předchozího omráčení

16.09.2020 11:32

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 16. září 2020 k návrhu změny zákona na ochranu zvířat proti týrán, a o správních poplatcích.

Jarošová (SPD): Jedná se o zmražení zaživa bez předchozího omráčení
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová, poslankyně za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), členka zemědělského výboru a místopředsedkyně petičního výboru PS PČR

Děkuji. Jeho účelem je chránit zvířata před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu, byť i z nedbalosti. Našemu hnutí SPD toto téma není lhostejné a jakoukoli právní ochranu zvířat a jejich zlepšení života podpoříme, včetně zákazu klecových chovů slepic. Ještě zde stručně připomenu své pozměňovací návrhy k tomuto zákonu na ochranu zvířat, které rozšiřují a zakazují metody týrání a usmrcování.

Jedná se o zmražení zaživa bez předchozího omráčení. Tato brutální metoda nebyla dosud v zákoně na ochranu zvířat zakázána. Dále chceme vyjmout psy a kočky ze seznamu laboratorních zvířat. Zastáváme názor, že v jednadvacátém století by mělo být skoncováno s praktikami odvětví, založeného na pokusech s bezbrannými tvory. A jak jinak začít, než právě psy a kočkami? Dále, třetím pozměňovacím návrhem je povinnost chovatelů zaregistrovat identifikační číslo psa, takzvaný čip, do jednoho ze stávajících soukromých registrů, což přispěje k potírání množíren, a zároveň se lépe ztracený pes dohledá. Dalším návrhem je zvýšení správních sankcí za týrání zvířat, které nebyly od roku 2008 zvyšovány i přes vysokou brutalitu pachatelů na zvířatech. A posledním návrhem je povinnost rozdělovat určená zvířata v prodejnách podle pohlaví. Bohužel často se u prodejců živých zvířat, hlavně ve Zverimexech, neřeší, takže se často stává, že ačkoliv nechcete, koupíte březí samici. Pak se dočkáme nechtěných přírůstků a dochází k nežádoucímu množení, včetně toho, že příliš mladé samičky po porodu zbytečně umírají, nehledě na vysoké veterinární náklady v případě nemocí u příbuzenského křížení. Není nic jednoduššího, než určená zvířata oddělit u dodavatele ještě předtím, než se dovezou na prodejnu. (Přetrvávající hluk v sále.)

Hnutí SPD samozřejmě podpoří, jak už jsem předtím říkala, všechny dobré návrhy, které přispějí ke zlepšení života zvířat. Děkuji také za podporu mých pozměňovacích návrhů a děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…