Jarošová (SPD): Umělé oplodnění je drahý špás

14.01.2020 15:31

Je známým faktem, že čím dál více párů trápí problém s přirozeným oplodněním, a tak sahají k tzv. umělému oplodnění. Příčin je mnoho a pokud chceme, aby se nám rodily děti, nezbývá nic jiného, než těmto párům pomoci. Ale děje se tak?

Jarošová (SPD): Umělé oplodnění je drahý špás
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová (SPD)

Současná vláda a premiér Babiš se často chlubí, že podporují rodiny a všemožně se jim snaží přilepšit. Též se prý snaží motivovat zvýšení porodnosti, neboť z hlediska dlouhodobé demografické křivky je evidentní, že porodnost neustále klesá. Důsledkem toho je postupné stárnutí populace, což v budoucnu značně zatíží důchodový systém a jeho udržitelnost v stávajících kritériích. Bohužel však současná vláda, i přes to. jak se bije v prsa, z mého pohledu nedělá pro podporu porodnosti dost!

České zdravotní pojišťovny hradí jen 3 (ve výjimečných případech 4) tyto zákroky. Mohlo by se zdát, že to je dostatečné. Kdo však podobnou proceduru absolvoval, ví, že cesta k vytouženému miminku není snadná, je velice nákladná a často tři hrazené cykly nestačí. Pojišťovny sice hradí uvedený počet zákroků a pokud máte štěstí a stihnete během nich otěhotnět, říkáte si, máme štěstí... Tak jednoduché to však není.

Každé umělé oplodnění totiž vyžaduje užívání podpůrných léků, a ty si již budoucí rodiče musí hradit z velké části sami. Tyto částky se pohybují v řádech tisíců až deseti tisíců! Toto jsou nutné poplatky nad rámec hrazený pojišťovnami. A pokud máte tu smůlu, že jste během hrazených oplodnění neotěhotněli, nebo jinak nezapadáte do příslušných kategorií, pak si vše hradíte zcela ze své kapsy...Zde už se snadno dostanete k astronomickým částkám! A to opravdu nesvědčí o podpoře státu ve věci porodnosti.

Je to o to smutnější, že zatímco změna pohlaví je pojišťovnami plně hrazena, zrovna tak výměna injekčních stříkaček a podávání metadonu jako náhrady za nelegální drogy, umělé oplodnění rujnuje kapsy budoucích rodičů. Takto přece nevypadá prorodinná politika?

Financujeme lidi, kteří se jednoho dne probudí a zjistí, že se necítí ve svém těle zcela konformně, financujeme feťáky, kteří si svou závislost přivodili zcela sami svým rozhodnutím a nezodpovědností a na druhou stranu finančně zatěžujeme ty, kteří se rozhodli přivést na svět nového občana. Občana, který se jednou stane daňovým poplatníkem a prostředky vložené do jeho narození se státu mnohonásobně vrátí.

To je k zamyšlení a přehodnocení priorit, naše vážená vládo. Nebo se aspoň nekasejte, že podporujete rodinu. Protože pomoc párům přivádět na svět své potomky, do této kategorie bez vší diskuse patří!

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…