Jechová (SZ): Pouliční umění je součástí pražského koloritu

13.08.2015 13:02

Někdo může vnímat pouliční umění jako obyčejné žebrání a obtěžování lidí. Faktem ovšem je, že busking může být i velmi kvalitním uměním.

Jechová (SZ): Pouliční umění je součástí pražského koloritu
Foto: Facebook Kateřiny Jechové
Popisek: Kateřina Jechová

Na ulici začínala spousta známých umělců, např. Edith Piaf, Bob Dylan, Janis Joplin, Marcel Marceau, z našich pak třeba moji oblíbení písničkáři Radůza a Vladimír Merta. Provozování buskingu upravuje vyhláška hlavního města Prahy, městské části pouliční umění, které je provozováno v regulích vyhlášky, omezovat nemohou.

Naopak podporovat pouliční umělce by Praha 2 měla – a může. Vyhláška stanovuje adresně, na jakých místech se busking provozovat nesmí a kde je možný jen bez akustických efektů. Žádné zakázané místo na území Prahy 2 ve vyhlášce uvedeno není, proto zde lze, za podmínky dodržení pravidel, pouliční umění provozovat. Chápu, žene všichni obyvatelé jásají nadšením, když jim někdo hraje, zpívá a tluče na buben přímo pod okny. I proto je do rady hlavního města připravena novela vyhlášky, kteráupřesňuje a mírně zpřísňuje pravidla. Bude-li schválena, bude například zakázáno vystupování se zvířaty, večerní produkce se o půl hodiny zkrátí (do 21:00), bude zaveden zvláštní časový režim akustických produkcí (střídání v lichých a sudých hodinách na levém a pravém břehu) a bude omezena plocha pro jednotlivé produkce. Praha 2 by měla být místem, kde lze příjemně trávit čas ve veřejném prostoru, kde se dá posadit třeba na Mírák nebo na náplavku a poslouchat živou hudbu. Vládnoucí koalice by – místo ekvilibristiky s veřejnými zakázkami, čarováním s prodejem obecních bytů a se správou majetku – měla dbát na to, aby naše městská část ukazovala vlídnou tvář všem, kteří tady bydlí nebo sem zavítají na návštěvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…