Jehličková (TOP 09): Důstojné a zasloužené penze zaručí jen jejich reforma

26.09.2017 8:36

TOP 09 je dnes jedinou politickou stranou, která chce znovu otevřít diskusi o důchodové reformě a hledat k ní politický konsenzus. Znovu to potvrdila předvolební diskuse kandidátů do sněmovních voleb v plzeňském klubu Totem. Za TOP 09 zde promluvila městská zastupitelka a zástupkyně ředitele školy Ilona Jehličková.

Jehličková (TOP 09): Důstojné a zasloužené penze zaručí jen jejich reforma
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Český penzijní systém ve své dnešní podobě není udržitelný nejen dlouhodobě, ale už ani ve střednědobém výhledu. Všechny strany znají odhad Evropské komise, že se s problémy začneme potýkat již po roce 2030, přesto jen TOP 09 chce po volbách prosadit důchodovou reformu,“ říká Ilona Jehličková, která za TOP 09 kandiduje na 3. místě krajské volební listiny.

„Podle Komise patří náš penzijní systém mezi nejohroženější v EU. Důchodci tvoří asi pětinu naší populace, v roce 2030 jich bude čtvrtina. Jak roste počet penzistů a prodlužuje se délka starobního důchodu, logicky klesá podíl lidí v produktivním věku. Aby budoucí důchodci dostali za svou práci a odvody důstojný důchod, není možné zařídit bez reformy. A čas nám utíká,“ zdůrazňuje naléhavost problému Ilona Jehličková, která se sociálními věcmi zabývá jako členka komise města Plzně.

TOP 09 se ale zaměřuje i na další problémy, související se stárnutím populace. „Vedle jiných rozvinutých zemí u nás vnímáme velkou míru znevýhodňování kvůli věku, příliš častý pocit osamělosti seniorů, jejich velmi nízkou zaměstnanost, nedostatek komunitních služeb – a k tomu navíc nízké penze s výhledem dalšího poklesu,“ popisuje Ilona Jehličková, která se vedle profese učitelky a zástupkyně ředitele základní školy sama dlouhodobě věnuje dobrovolnické práci v humanitárních organizacích.

Jednou z priorit TOP 09 je posílení dlouhodobé zdravotně sociální péče v domácím prostředí. „Důstojně, ba spokojeně lze stárnout doma, pokud službami podpoříme kvalitu života seniorů s mírným nebo stabilním zdravotním omezením. Pokud jim v krizových situacích poskytneme rychlou podporu blízko bydliště, dostupnou nemocniční péči pro akutní případy, rehabilitaci po onemocnění nebo úrazu. A kvalitní ošetřovatelskou nebo rezidenční péči podle toho, co si senioři podle svých potřeb a přání sami svobodně zvolí,“ míní Ilona Jehličková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice