Jelínková (KDU-ČSL): Dětské skupiny nesmí skončit, zavedení jeslí je socialistický výsmysl

27.07.2020 16:10

KDU-ČSL kritizuje rozhodnutí vlády, podle kterého mají jesle a školky od září 2024 nahradit dětské skupiny. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové označili lidovci za socialistický výmysl. Do dvou let skončí evropské dotace na tyto skupiny a další dva roky je pak budou financovat obce a města.

Jelínková (KDU-ČSL): Dětské skupiny nesmí skončit, zavedení jeslí je socialistický výsmysl
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

„Stát se vzdává zodpovědnosti za financování těchto skupin v době, kdy města a obce mají velmi snížené příjmy nejen v důsledku pandemie, ale i kvůli zásahu státu,“ komentuje první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Ministryně Maláčová včera získala souhlas vlády s tím, že nyní běží čtyři přechodné roky, než dojde k úplnému zániku dětských skupin a nahradí je jen jesle. „Rozhodně se nám nelíbí, že v nabídce pro rodiče dětí mladších 3 let budou pouze jesle," říká senátorka Jelínková.

Dětské skupiny nabízí flexibilní podmínky, jakými jsou například možnost úpravy otevírací doby pro potřeby rodičů nebo zjednodušené financování. Dětské skupiny se také mohou stát přirozenou součástí firem, které je zřizují pro děti svých zaměstnanců. „Celkově jsou podmínky pro zřízení dětské skupiny mírnější než například u mateřské školy,“ dodává Jelínková.

Lidovci dlouhodobě bojují za státní garanci a zachování fungujícího systému dětských skupin a lesních školek. „Dítě není překážkou na trhu práce, je pro nás hodnotou a investicí do budoucnosti,“ uvádí místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

„Dětské skupiny vhodně doplňují nabídku péče a vzdělávání dětí v předškolním věku. Nekonkurují mateřským školám a přitom zajišťují tuto péči a vzdělání v malých obcích. KDU-ČSL dětské skupiny podporuje jako možnost pro rodiny, kde z ekonomických důvodů musí vydělávat i matka," doplnila senátorka Jaromíra Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.