Ježek (ANO): ANO, trváme na zrušení roamingových poplatků

22.05.2014 6:42

Když Evropský parlament schválil s úpravami v prvním čtení návrh nařízení o jednotném telekomunikačním trhu (obsahující i zrušení roamingových poplatků), málokdo z politické konkurence se nepřipojil ke kritice skutečnosti, že hnutí ANO má zrušení roamingových poplatků ve svém programu. Konkurenční strany a jejich zástupci, kteří jsou přesvědčeni, že rozumějí politice EU, přitom tvrdili, že zrušení již bylo schváleno a není tedy dál co řešit.

Ježek (ANO): ANO, trváme na zrušení roamingových poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Ježek, europoslanec za hnutí ANO

Zrušení roamingu sice není stěžejní bod programu hnutí ANO, jak se psalo, ale příklad opatření o 12 slovech desetistránkového textu. Přesto si za tímto příkladem stojíme.

Schválení návrhu nařízení Evropským parlamentem v prvním čtení je pouze jedním z kroků v legislativním postupu. Nařízení musí schválit i Rada EU složená z ministrů všech členských zemí. A bylo zřejmé, že tady proces vůbec nebude hladký.

Rada začala uvedené nařízení projednávat v březnu t. r. Projednala zatím jen o něco více než polovinu jeho článků.  Ale už v této fázi panuje mezi členskými státy velká nespokojenost s textem, a to včetně části ke zrušení roamingových poplatků.

Řada států je samozřejmě pod tlakem operátorů, aby uvedený návrh neschválila. Ale nejde jen o roaming, státy mají výhrady k množství jiných aspektů, např. k úpravě neutrality sítě. Předpokládá se, že ministři ekonomiky na červnovém zasedání Rady pouze projednají zprávu o pokroku, ale pozici Rady neschválí. Bude záležet na následném italském předsednictví, jak se se stávající situací vypořádá.

Stejně tak na nové/m eurokomisaři/řce, zda si za  návrhem bude stát. V současnosti byla adresována evropskému ombudsmannovi stížnost alternativních operátorů, že Evropská komise nedostatečně prokonzultovala svůj původní návrh s podnikatelskou sférou. EP v rámci 1. čtení vyškrtl všechny články, v nichž nebyla shoda s Evropskou komisí. Po přijetí politické pozice v Radě a sestavení nové Evropské komise – předpokládá se, že jednání Rady se protáhnou – bude se jednat v trilaterálním dialogu institucí EU a teprve poté bude přijata finální pozice jak EP, tak Rady.

O zrušení roamingových poplatků se tedy bude velmi intenzivně jednat i po sestavení  Evropského parlamentu po volbách, a jestli bude dosaženo shody mezi ním a Radou, je zatím nejisté. To ale politická konkurence klouzající se po povrchu ani netuší.

Kritizovaná pasáž z programu hnutí ANO k roamingu tedy přesně odpovídá realitě:

ANO je přesvědčeno, že právě existence celé řady bariér a s tím souvisejících zbytečně vysokých nákladů je brzdícím faktorem vyšší konkurenceschopnosti a v konečném důsledku i vytváření nových pracovních míst. Budeme usilovat o liberalizaci v prudce se vyvíjejících oblastech nových technologií, jakými jsou například telekomunikace (důraz bude kladen i na bezpodmínečné zrušení roamingových poplatků do r. 2016), elektronické obchodování a služby a vůbec celé širší digitální agendy.

Petr Ježek, kandidát hnutí ANO do Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…