Ježková (My, co tady žijeme): Pozor, aby se opasek Armani kandidáta nerovnal důchodu babičky na plakátu vlevo…

15.09.2014 12:05

Za poslední tři dny mě asi pět známých upozornilo, že mi to na volebních fotkách moc nesluší a že jsem si měla vzít jiné sako, případně se usmívat jinak.

Ježková (My, co tady žijeme): Pozor, aby se opasek Armani kandidáta nerovnal důchodu babičky na plakátu vlevo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Ježková

Žasla jsem, co ti lidé řeší. Že je nezajímá, co si myslím, proti čemu vystupuju, co prosazuju, ale řeší sako. Ovšem jak tak poznávám novou zemi zvanou Politika, pomalu jim dávám zapravdu.

V tomhle teritoriu se nejspíš na povrchnost dá mnohem víc, než si myslím. Zdá se, že ve výsledku asi bude jedno i to, že si svá vyjádření zásadně píšu sama. Je to přirozené, protože je to moje profese. Díky citlivosti pro jazyk, což je něco jako hudební sluch, taky poznám, který psaný projev politika je autentický a který je agenturním produktem; ten je takový „neslaný nemastný“, aby neurazil. Jasně, že od jistého patra výš politik vážně nemůže zvládnout všechno a nějaké „psáče“ potřebuje. Ale v komunálu to tak nutně být nemusí. Navíc je trapas, když pak na volebním mítinku místo suveréna v textech citujícího klasiky potkáte tragéda neschopného vytlačit gramaticky správnou větu.

Olomoučák Hudeček MNĚ vrací Prahu

Nejde ale jen o schopnost vyjádřit se. Jde taky o soudnost a smysl pro situaci, jak už to tak ve volebních kampaních pravidelně bývá. Letošní celopražská kampaň je soap opera plná rozbředlého citu a dojemné lásky, v níž je kandidát obvykle pasován na legendárního hrdinu bojujícího za spásu města, protože Prahu miluje, nebo protože na to má, a nejlépe obojí. A do těch výlevů primátor Hudeček na každém rohu důležitě sděluje, že mi „vrací Prahu“ – rozumějte, mně, která téměř půlstoletí žiju v srdci Prahy a napsala o ní pět knih! To je od mladého rodilého Olomoučáka dosti troufalé…  Nadčasovým sloganem jsou pak emočně umírněnější a minimalistické variace na fenomén sousedství, jako „žiju s vámi“.  Na jeden takový billboard vyšvihl neznámý sprejer za nás všechny asi jediné, co se na to dá říct: „No a co?“

V ulicích Prahy 1 mne zatím rozesmává kampaň ČSSD s tématem „přiblížení se lidu“. Zdejší místostarosta, kandidát na starostu, se na plakátovacích plochách zjevuje celý v bílém a trousí perly jako: „Chci zaparkovat stejně jako vy.“  Asi při hektickém výkonu své funkce neudržel myšlenku, že ho voliči na čtyři roky poslali na radnici právě proto, aby to parkování zařídil. Pěkným kouskem akcentujícím generační spřízněnost je pak vizuál, na němž místostarosta otcovsky objímá dva seniory. Vzhledem k  rozměrům plakátu lze snadno rozeznat značku Armani na jeho pásku u kalhot. Nic proti značkovým doplňkům, ale když chci lidu vnutit nějaký pohled na mne, v němž hraju na strunu charakterové čistoty a skromnosti, měl bych to dělat důsledně; takhle vzkaz mezi řádky bohužel zní: „Můj pásek rovná se důchod babičky vlevo…“

Kampaň ČSSD pak korunuje pětice stávajících radních s pravicemi spojenými, jak to dělají týmy hráčů ragby před zápasem: „Držíme spolu stejně jako vy.“  Prima, to už dávno víme. Ale jen jestli jste neměli spíš držet s občany...?

Kdo je Alena Ježková?

Je autorkou téměř dvaceti knih pro děti i dospělé, převážně s historickou tematikou (Praha babka měst, Staré pověsti české a moravské, Příběhy českých knížat a králů, Prahou kráčí lev, Strážci pražských ulic, Dračí polévka, 77 pražských legend). Její poslední knihou je první díl trilogie Tichá srdce – kláštery a jejich lidé, která pojednává o osudech míst a řeholníků se zaměřením na jejich pronásledování v letech totality. Její knihy jsou přeloženy do mnoha světových jazyků, získaly četná tuzemská i mezinárodní ocenění a většina z nich je doporučenou školní četbou. Jako spisovatelka absolvovala několik stovek besed po Čechách a na Moravě.

Je členkou Klubu za starou Prahu. Věnuje se charitě, je podporovatelkou nadace Remedium a nadace Divoké husy, je ambasadorkou projektu Čtení pomáhá.

Od narození žije v Praze na Starém Městě. Je rozvedená. Není členkou žádné politické strany. Věří v občanskou společnost a otevřenou politiku.

Mgr. Alena Ježková, PhD.

  • KDU-ČSL
  • nezávislá kandidátka na starostku Prahy 1 za KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Ježková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.