Jihočeští Svobodní: Přetlak budoucích prvňáčků mohou vyřešit soukromé školy

28.01.2015 6:25

Zápisy do prvních tříd základních škol, které se v Českých Budějovicích uskutečnily 22. a 23. ledna, přinesly mnoha rodičům stres a nejistotu.

Jihočeští Svobodní: Přetlak budoucích prvňáčků mohou vyřešit soukromé školy
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Aby zvýšili šanci na přijetí svého dítěte na vytipovanou školu, čekali před některými školními budovami již několik hodin před začátkem zápisů. Otázkou je, jak v příštích letech, kdy má být budoucích prvňáčků ještě více, stejné situaci předejít. Jihočeští Svobodní vidí řešení v podpoře soukromých škol.

„Úředníci v Českých Budějovicích bohužel zareagovali na poptávku příliš pozdě a ještě k tomu značně nepružně. V netržním systému museli stát lidé fronty přes celou noc,“ uvedl Vojtěch Hála z jihočeského krajského sdružení Strany svobodných občanů. „Řešením by bylo tržní školství - redukce městských (státních) škol a vytvoření podmínek pro vznik škol soukromých. Místo úředníka by tedy školu provozoval soukromý subjekt.“

Předseda jihočeských Svobodných Václav Kupilík dodal, že je třeba podpořit rovný přístup k financování veřejných, církevních a soukromých škol. „Je špatné dotovat jen státní školy. Soukromé školství je pak v nevýhodě. Pokud by byly podmínky stejné, vznikalo by na základě poptávky více soukromých škol, které by poskytovaly dostatek míst na základě tržních mechanismů,“ zdůraznil Václav Kupilík.

Svobodní také upozorňují, že soukromé školy vznikaly a vznikají ve většině případů takzvaně na zelené louce, kdy nemají majetkovou základnu jako školy základní.

Dalším řešením podle Svobodných může být možnost volby formy základního vzdělávání. Vedle docházky do základní školy by měla nadále existovat možnost domácí výuky, a to jak částečná, tak i úplná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…