Jiří Kudláček (ODA): Kvůli kyanidu v řece Bečvě padlo další trestní oznámení

29.09.2020 15:20

Na Okresním státním zastupitelství v Přerově dnes dopoledne podal Jiří Kudláček, starosta města Hranice na Moravě, další trestní oznámení ve věci otravy řeky Bečvy kyanidem, nyní pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Jiří Kudláček (ODA): Kvůli kyanidu v řece Bečvě padlo další trestní oznámení
Foto: Archiv starosty
Popisek: Jiří Kudláček, starosta města Hranice

Jiří Kudláček k tomu uvádí: „Hned v počátku nás šokovalo vyjádření pracovníků podniku DEZA, že se jich tento stav netýká. Lidem se začala podsouvat dezinformace, že kontaminace jde od Choryně. V této fázi jsem jako starosta Hranic podal na Státní zastupitelství Přerov první trestní oznámení na neznámého pachatele. Věřím a doufám, že Policie ČR viníka nakonec dohledá. Odpovědnost za přímý zásah však převzala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Den po zjištění původu otravy jsem očekával, že budeme, jako samospráva oblasti, informováni o chemické látce, kterou byla řeka Bečva zničena. Nestalo se tak.“
 
Po čtyřech dnech, kdy přímo v řece pracovala řada dobrovolníků, rybářů i různých ekologických ochranářů, se na ČT24 s hrůzou dozvěděli, že všichni pracovali 4 až 5 dní bez ochranných pomůcek, ničím nezabezpečeni a nijak neochráněni v prudce jedovatém kyanidu.
 
 
„Setkávám se s armádními chemiky, takže vím, jak se testuje voda pro rybníkáře ve Vodňanech a také vím, že student prvního ročníku na VŠCHT Praha provádí rozbory tekutin několik minut maximálně v několika hodinách. Jako starosta jsem v poslední době znechucen chováním státních orgánů k orgánům samospráv. Ze všech těchto důvodů podávám v úterý 29. září trestní oznámení na postup České inspekce životního prostředí. Tato organizace svojí neochotou konat, nedbalostí a laxním přístupem, mohla zavinit tragédii mnohem větší. Při kontaktu s kyanidem mohli umírat lidé,“ říká Jiří Kudláček.
 
Jaká opatření byla podniknuta po tak dlouhé době, kdy byli zasahující rybáři a dobrovolníci vystaveni otrávené vodě? „Okamžitě po zjištění, že jde o kyanid, jsem kontaktoval odborná zdravotnická pracoviště, která situaci posoudila a konstatovala, že k přímé otravě by docházelo okamžitě. A že po několika dnech je zmíněné rizikové pracovníky potřeba už jen překontrolovat a provést u nich odběry krve. Možné dlouhodobé následky případné otravy ale nelze vyloučit a nejsou prozatím známy. Jedním z dobrovolníků, kteří pomáhali při likvidaci následků v kyanidem otrávené vodě, byl i můj čtrnáctiletý syn Kristian. I ten se připojil k mému trestnímu oznámení,“ uvedl Jiří Kudláček.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…