Jiří Leschtina: Úpí naši poslanci pod knutou jakobínů?

30.05.2014 10:16

Chovají se jako jakobíni, jejich názor je jedinou pravdou, a kdo o ní pochybuje, je korupčník. Tak dnes mluví o iniciativě Rekonstrukce státu sociální demokrat a poslanec Jan Chvojka, který podepsal spolu s dalšími 166 zákonodárci závazek prosadit devět protikorupčních zákonů.

Jiří Leschtina: Úpí naši poslanci pod knutou jakobínů?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

A není ve svém bědování sám. Dokonce i autor jedné z těchto rekonstrukčních norem Jan Farský z TOP 09 tvrdí, že to aktivisté s tlakem na poslance v některých momentech přehnali.  

Co se to tedy děje? Skutečně se hnutí, sdružující dvacet protikorupčních organizací, mění v novodobý výbor pro veřejné blaho?   

Konflikt mezi Rekonstrukcí státu a poslanci způsobil právě Farského návrh na povinné zveřejňování smluv na internetu. Ten vyvolává houževnatý odpor zejména mezi starosty. Zákonodárci, kteří vidí ve starostech důležité spojence, by jim rádi vyhověli a Farského normu otupili nebo rovnou sprovodili ze světa. Jenže jak, když je pod návrhem zákona podepsaná celá vládní elita od Andreje Babiše přes Pavla Bělobrádka, Věru Jourovou, Martina Stropnického až po Daniela Hermana?   

A tak vymýšlejí různé finty. Asi nejkurióznější obrat předvedl poslanec Babišova hnutí Ivan Pilný, který navrhl zákon, čítající pouhých jedenáct paragrafů, poslat vládě k přepracování. Prý aby připravila lepší a kvalitnější verzi. Přitom i Pilný podepsal závazek, že podpoří zveřejňování smluv. A to už znal přesné parametry této normy, které se od té doby nezměnily. Byl snad pan Pilný v době podpisu nepříčetný?   

Vtip je v tom, že Rekonstrukce státu veškeré dění kolem tohoto i dalších zákonů monitoruje a zveřejňuje. A to do takových podrobností a tak přehledným způsobem, jak jsme to ještě nezažili.  

Její odborníci vyhodnocují každý jednotlivý návrh zákona včetně pozměňovacích návrhů. Sledují hlasování poslanců a to i v jednotlivých výborech. A na webu vyvěšují jména a fotografie zákonodárců, kteří hlasovali v rozporu se svým předvolebním podpisem pod zákony zaštítěné Rekonstrukcí státu.   

Právě tohle někteří poslanci považují za nemístné tlačení ke zdi. Jenže tady nejde o nic jiného, než abychom měli přehled o každém profesionálním kroku lidí, které jsme pro politickou práci vybrali ve volbách. Aby už nedocházelo k tomu, že zákony jsou otupovány pokoutními pozměňovacími návrhy, ukládány k ledu, aniž bychom si toho všimli.   

A co se týče onoho označování poslanců za korupčníky ze strany Rekonstrukce státu? Na jejích stránkách nacházíme jen popis a nesouhlasnou argumentaci k některým postojům a návrhům poslanců. Žádné spekulace o jejich motivaci.   

Nejde tedy o jakobínský teror, ale o sledování, zda už zase politikům, včetně těch z nového populárního hnutí příliš nezačíná chutnat moc. Pokud máte pocit, že to tak může být, není to závěr nikterak jakobínský.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…