Jiří Paroubek: Levné obecní byty, levné hypotéky

09.08.2017 18:06

Čekal bych, že právě toto bude jedním z hitů volebního programu ČSSD. Vždyť už před 10 – 12 lety tato strana přicházela s podobnými náměty ve svém programu, jako nyní přicházejí – hádejte kdo, no – Lidovci.

Jiří Paroubek: Levné obecní byty, levné hypotéky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Lidovců by stát měl rozvinout výstavbu zhruba 30 tisíc obecních bytů, na něž by Státní fond rozvoje bydlení bezúročně půjčil samosprávám, tedy myslí se zřejmě obcím a možná i krajům, 45 miliard Kč. To tedy znamená zhruba 1,5 milionu korun na každý byt.

Sociální demokracie kdysi ve svém programu – a vím to, protože jsem to sám formuloval – přišla s něčím podobným. Vlastně se lišila pouze ve zdroji financování, ze kterého by samosprávy případně veřejně prospěšná sdružení měly na bytovou výstavbu obecních bytů čerpat. Navrhoval jsem tehdy, aby obcím půjčovaly přímo banky, alespoň s částečnou zárukou ze strany státu a aby stát, prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení dotoval úroky z úvěru.

Podle tohoto modelu by nebylo zatížení veřejných rozpočtů tak vysoké, jako u toho nynějšího lidoveckého. Nicméně Lidovci přicházejí s dobrým návrhem, který může pomoci nejen potřebným lidem, kterých je v celé republice určitě více nežli 30 tisíc, ale může významně pomoci i středně velkým stavebním firmám i jejich menším subdodavatelům na českém a moravském venkově.

Stejně tak je dobrý další lidovecký návrh v bytové oblasti, který uvažuje o snížení úroků z hypotečních úvěrů použitých na výstavbu bytů odpočtem části úroků za každé vyživované dítě.

Sociální demokracie má jistě ve svých řadách experty – např. JUDr. I. Přikryla – kteří by dokázali program v oblasti bydlení zpracovat kvalitněji a odvážněji, nežli se to povedlo Lidovcům. Ale pokud žádný takový program nebude veřejnosti předložen, bude ten lidovecký program určitě velmi atraktivním příspěvkem ve vedení volební kampaně této strany.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…