Jiří Paroubek: Pokus o izolaci Kuby selhal

20.12.2014 9:57

Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a americký prezident Obama přikročil k obnovení diplomatických vztahů s Kubou.

Jiří Paroubek: Pokus o izolaci Kuby selhal
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se, že jsou urovnány nejkontroverznější politické záležitosti mezi Spojenými státy a Kubou. Od B. Obamy jde jistě o odvážný politický čin, který je třeba ocenit. Vedle toho je tento krok také jasným přiznáním, že americký pokus o politickou izolaci Kuby selhal.

Jsem přesvědčen, že pokud by se k takovému kroku odhodlal již některý s předchozích amerických prezidentů, dnes by režim na Kubě vypadal úplně jinak a zcela jinde by byla i životní úroveň kubánského lidu.

Je třeba ocenit také roli papeže Františka a kanadské vlády, kteří umožnili diskrétní kontakty vyjednavačů obou těchto stran a politicky je plně podporovali.

K obnově hospodářských kontaktů a odstranění embarga vede však zřejmě ještě dlouhá cesta. Rozhodovat o tom bude republikánský Kongres a tato otázka se zřejmě stane jednou z velmi významných otázek posledních dvou let Obamova prezidentství.

Jak je zřejmé na příkladu Kuby, politika izolace a hospodářských sankcí vedla spíše k radikalizaci politiky daného státu. Kuba se v 70. a 80. letech podílela na vývozu revoluce ve světovém měřítku a k radikalizaci antiamerických postojů kubánského obyvatelstva.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině